Preşedintele comisiei de apărare: Nu a existat o invitaţie pentru vizitarea vreunui poligon SPP. Bădălău: A fost invitaţie verbală

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, i-a contrazis pe Liviu Dragnea şi Nicolae Bădălău, spunând că nu a primit nicio invitaţie de a vizita un poligon SPP, motiv invocat de PSD pentru lipsa de cvorum la comisie unde urma să se dea aviz pe legea de achiziţionare a rachetelor Patriot. Nicolae Bădălău a revenit şi a precizat că invitaţia a fost verbală, nu scrisă.

21 nov. 2017, 17:15
Preşedintele comisiei de apărare: Nu a existat o invitaţie pentru vizitarea vreunui poligon SPP. Bădălău: A fost invitaţie verbală

Preşedintele comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, i-a contrazis pe Liviu Dragnea şi Nicolae Bădălău şi a afirmat că amânarea de săptămâna trecută a aprobării achiziţiei de rachete Patriot nu a fost determinată de o vizită a membrilor comisiei la vreun poligon al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), neexistând nicio invitaţie în acest sens.

”Pe adresa Comisiei de Apărare din Senat nu a fost transmisă vreo invitaţie din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon, care să se suprapună cu activitatea Comisiei din data de 14 noiembrie 2017 în care ar fi trebuit luat în dezbatere proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, afirmă Iulian Dumitrescu, potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL şi citat de News.ro.

Liberalul precizează că, în acelaşi timp, nici reprezentanţii PNL în Comisia de Apărare nu au primit, în mod individual, vreo invitaţie în sensul celor afirmate de Liviu Dragnea.

”De asemenea, nu ne-a fost clarificat nici până la acest moment motivul absenţei în bloc a reprezentanţilor PSD-ALDE, membri în Comisia de Apărare, de la şedinţa menţionată. Apreciez faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, inventează justificări pentru a masca o decizie politică reprobabilă, luată la acel moment. În ceea ce priveşte interpretarea dată acestui gest consider elocvente precizările ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, făcute în urma întâlnirii cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson”, mai afirmă Dumitrescu.

Citeşte şi: Dragnea, despre scandalul rachetelor Patriot: Membrii comisiei de apărare au fost la un poligon de tir al SPP

Precizările senatorului PNL vin după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, marţi, amânarea săptămâna trecută a adoptării proiectului de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot, susţinând că motivul l-a constituit faptul că membrii Comisiei de apărare a Senatului au fost invitaţi, în ziua şedinţei, la un poligon de tir al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), menţionând că el nu crede în coincidenţe.

”Nouă ne-a spus joi la Caraş domnul Bădălău, preşedinte executiv PSD, vicepreşedinte al Senatului, că membrii din Comisia de Apărare de la Senat au fost invitaţi exact în aceeaşi zi şi perioadă să viziteze un poligon de tir. În general, nu prea cred în concidenţe, tocmai în ziua aia, la ora aia, drept pentru care joi a discutat, vineri le-am cerut colegilor mei în CExN din Senat ca ieri la 11.00 să întrunească comisia, să dea avizul, seara să se voteze, azi să încheiem în Cameră”, a susţinut Liviu Dragnea.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat marţi, de asemenea, că amânarea aprobării proiectului de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a fost cauzată de o confuzie, el precizând că invitaţia de a vizita un poligon de tir al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) a fost transmisă verbal senatorilor Liviu Brăiloiu şi Alexandru Smarandache.

„Am avut o invitaţie transmisă prin domnul senator Brăiloiu Tit şi domnul senator Smarandache şi mai erau câţiva colegi de a merge să vizităm poligonul SPP, la invitaţia domnului general Pahonţu”, a declarat Niculae Bădălău.

El a precizat că nu a fost o invitaţie scrisă, ci una verbală transmisă de şeful SPP, Lucian Pahonţu.

„Noi am lămurit problema asta şi aici a fost un concurs de evenimente, câteva comisii din greşeală puse în aceeaşi zonă, câteva întâlniri, nu cred că asta a fost cauza principală. S-a creat o confuzie care a dus la anumite zvonuri. Ca membru al Comisiei de apărare vă spun că asta a fost cauza pentru care nu s-a ţinut comisia”, a adăugat Bădălău.

Preşedintele executiv al PSD, el însuşi membru al comisiei de apărare a Senatului, a susţinut că el nu a vizitat niciun poligon, având alt program în ziua respectivă şi nici nu ştie dacă vreunul dintre membrii PSD membri ai comisiei de apărare a Senatului a fost acolo.

Întrebat dacă lipsa cvorumului din comisie, care a dus la amânarea cu o săptămână a aprobării achiţiei sistemului de rachete Patriot, poate fi pus pe seama prezenţei unor membri la poligonul de tir, Bădălău a spus că nu crede asta.

„Nu cred, ştiţi foarte bine că eu nu fac speculaţii. Poate să fie o coincidenţă ciudată, aşa cum spune domnul preşedinte Dragnea, dar ca membri ai Comisiei de apărare cu siguranţă că facem aceste vizite la diferitele instituţii cărora noi le aprobăm bugetul. E ceva normal, totuşi”, a susţinut preşedintele executiv al PSD.

Citeşte şi: Bădălău spune de ce nu a fost cvorum la Comisia de apărare pentru rachetele Patriot: Senatorii au vizitat un „frumos” poligon al SPP

Precizările făcute de Niculae Bădălău vin după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, marţi, amânarea săptămâna trecută a adoptării proiectului de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot, susţinând că motivul l-a constituit faptul că membrii Comisiei de apărare a Senatului au fost invitaţi, în ziua şedinţei, la un poligon de tir al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), menţionând că el nu crede în coincidenţe.

”Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitaţi la poligonul de tir al SPP, de cine, cum, de ce, sunt întrebări la care trebuie să primim răspuns, cu speranţa mea foarte mare că domnul Bădălău nu a glumit”, a adăugat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că, dacă SUA îşi mai fac probleme în ceea ce priveşte angajamentul României în implicarea în parteneriatul strategic dintre cele două ţări şi ”după ce în tot acest an s-a produs o deschidere uriaşă către colaborarea cu SUA şi în domeniul militar şi în domeniul economic, înseamnă că avem o problemă”.

”Înseamnă că avem noi o problemă de comunicare. Nu există niciun fel de ezitare, cel puţin în ceea ce ne priveşte, ca şi majoritate parlamentară, Guvern, în respectarea acestor angajamente”, a adăugat el.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat săptămâna trecută pe şeful SPP, Lucian Pahonţu, că încearcă să facă racolări în PSD, numindu-l pe acesta „poştaşul de serviciu” de la Cotroceni. Dragnea a refuzat să facă alte precizări, spunând că pot oferi informaţii cei pe care şeful SPP i-a abordat.

Dragnea a început prin a spune la România TV că PSD nu are puterea, ci guvernarea.

”Este foarte importantă precizarea aceasta. (…)Puterea este de ani de zile, cel mai serios din 2005, la şeful statului din România, putere ocultă folosită în mod ocult, ilegal şi neconstituţional”, a apreciat Liviu Dragnea.

Apoi, la insistenţele moderatorilor cu privire la incidente în care a fost implicat, la faptul că ar fi fost insultat în timp ce călătorea cu avionul şi la faptul că i se flutură cătuşele în faţă, Dragnea a spus: „Nu merg nici cu bâta la mine, nu meg nici cu SPP-ul lui Pahonţu”.

După aceea, a continuat: „Apropo, domnule Pahonţu, nu mai încercaţi la niciun membru PSD să-l convingeţi să aibă gânduri de mărire! Ocupaţi-vă de SPP şi de paza lui Iohannis. Sfat prietenesc”.

Întrebat dacă şeful SPP este implicat în politică, liderul PSD a replicat: „E demult băgat. E poştaşul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis”.

El a precizat că are aceste informaţii de la cei pe care Lucian Pahonţu i-ar fi abordat.

”Am informaţii de la cei la care a fost”, a continuat şeful PSD, adăugând: „Asta e tot ce pot spune în seara asta, cei la care a fost, dacă vor să spună, or să spună”.

În aceeaşi emisiune, Liviu Dragnea a fost întrebat în beneficiul cui este „execuţia” sa, explicaţia sa fiind:”În beneficiul lui Iohannis şi al sistemului, foarte simplu!”