Preşedintele Comisiei Europene: Acordul UE-Turcia nu va funcţiona dacă Ankara nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat joi că acordul privind migranții între UE și Turcia va eșua în cazul în care Ankara nu își duce la îndeplinire obligațiile asumate, între care schimbări în domeniul legislației antiteroriste, relatează Reuters.

12 mai 2016, 12:46
Preşedintele Comisiei Europene: Acordul UE-Turcia nu va funcţiona dacă Ankara nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate

„Am stabilit criterii pentru liberalizarea vizelor, sunt 72 de condiții și cea cu numărul 65 prevede că guvernul turc trebuie trebuie să își revizuiască legea antiteroristă”, a declarat Juncker, în cadrul unei conferințe privind Europa, la ministerul german de externe. 

„Ne bazăm pe acest lucru, am convenit aceasta cu guvernul turc și nu se poate ca plecarea premierului să conducă la acorduri între UE și Turcia care să fie ignorate”, a afirmat el, referindu-se la premierul Ahmet Davutoglu, care și-a anunțat retragerea de la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare. 

„Acordăm mare preț în ceea ce privește respectarea condițiilor. Altfel, acest acord între UE și Turcia nu va funcționa. Dacă dl Erdogan decide să respingă dreptul turcilor de a călători fără vize în Europa, atunci trebuie să explice aceasta poporului turc. Nu va fi problema mea, va fi problema sa”, a spus președintele Comisiei Europene. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat joi „ipocrizia” UE care cere Turciei să modifice legea antiteroristă în schimbul liberalizării vizelor pentru cetățenii turci care doresc să călătorească în spațiul Schengen, măsură negociată în cadrul acordului privind migranții. „De când conduceți voi această țară, cine v-a dat dreptul?”, a declarat el într-un discurs la Ankara, apreciind că este inacceptabilă o relaxare a legislației antiteroriste în Turcia care se confruntă cu o recrudescență a rebeliunii kurde. 

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetățenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spațiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-și redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.