Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a mărturisit că nu are nici acum un smartphone

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mărturisit, în timpul lansării, vineri, a președinției estoniene a UE care și-a făcut din digitalizare o prioritate, că în continuare nu are un "smartphone",

30 iun. 2017, 12:22
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a mărturisit că nu are nici acum un smartphone

Susținând la Tallinn o conferință de presă alături de premierul estonian Juri Ratas, luxemburghezul a declarat: „Nu ar trebui să o spun, dar o voi spune totuși că nu am nici acum un ‘smartphone’. În consecință, nu aș putea deveni premier al Estoniei, ar fi total imposibil”. „Juri știe acest lucru și de aceea mi-a trimis, ca în secolul al XIX-lea, o carte poștală pentru a mă invita la Tallinn”, a continuat Juncker. Potrivit surselor europene, el folosește un model vechi de telefon mobil al companiei finlandeze Nokia.

Fostă republică sovietică și membră a UE după extinderea din 2004, Estonia va asigura în al doilea semestru președinția Consiliului UE, pentru prima dată în istoria sa, înlocuind Marea Britanie ca urmare a Brexit-ului.

Această republică baltică este una dintre cele mai digitalizate dintre țările membre ale UE, folosind inclusiv votul electronic. „Fără a fi un specialist, știu că viitorul nostru presupune digitalizare”, a spus Juncker.

În discursul său de introducere, Ratas a declarat că una dintre cele patru priorități ale Estoniei pentru președinția UE este dezvoltarea digitalizării, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cum poţi să stai pe Facebook cu două conturi diferite în acelaşi timp. 10 caracteristici ale smartphonului tău de care nu aveai habar

În acest sens, Estonia vrea să facă din libera circulație a datelor în UE a cincea libertate fundamentală a Uniunii. Cele patru libertăți fundamentale ale UE, garantate de piața unică, sunt în prezent libera circulație a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor.

După valul de atacuri cibernetice care s-a răspândit săptămâna aceasta din Ucraina în mai multe țări, securitatea cibernetică este de asemenea o prioritate, a subliniat Juncker.

„Succesul pieței digitale unice va depinde de încrederea europenilor. De aceea sper că veți putea împărtăși experiența voastră în materie de securitate”, a adăugat el.

Estonia, victima unui atac cibernetic de mare anvergură în 2007 atribuit Rusiei, găzduiește de asemenea un centru pentru apărare cibernetică al NATO la Tallinn.