Preşedintele criminal. Un şef de stat e acuzat că a obligat mii de bolnavi să ia un tratament creat de el

Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, este acuzat că a provocat moartea mai multor bolnavi de HIV, pe care i-a obligat să ia un tratament creat chiar de el.

02 apr. 2018, 09:54
Preşedintele criminal. Un şef de stat e acuzat că a obligat mii de bolnavi să ia un tratament creat de el

La începutul anului 2007, Jammeh a declarat că a inventat un tratament miraculos pentru HIV, folosind un amestec de medicamente pe bază de plante și tehnici de vindecare spirituală. El susținea că tratamentul trebuie făcut numai în zilele de joi și luni.

Lamin Ceesay, primul cetățean din Gambia care a anunțat public că este infectat cu HIV, și soția sa au făcut parte din primul lot de persoane cărora li s-a aplicat tratamentul. „M-am gândit: De ce nu? Nu poate face nici un rău”, a povestit el. Dar atunci când a ajuns la clinica improvizată de președinte, la Casa de Stat și i-au fost explicate regulile de bază ale programului a înțeles cât de mult s-a putut înșela. Fumatul, consumul de ceai și cafea, dar şi sexul erau interzise și, cel mai grav, i-a fost interzis și tratamentul prescris de medici.

Timp de șase luni, niciun pacient avea voie să plece din clinică fără permisiunea președintelui. În fiecare dimineață, şeful statului făcea o pastă verde pe care o aplica pe corpurile pacienților, în timp ce le cânta rugăciuni dintr-un Coran legat în piele. Apoi, de două ori pe zi, le era dat să consume o sticlă plină cu o poțiune de plante galbenă. Tratamentul i-a dat lui Ceesay diaree constantă. De asemenea, el a luat tuberculoza de la un alt pacient și, în cele din urmă, a devenit atât de slab încât a trebuit transferat într-un spital adecvat. Testele au arătat apoi că încărcătura sa virală cu HIV a crescut. Soția lui Ceesay a murit în timpul programului pe bază de plante, la fel ca majoritatea celorlalți pacienți.

Acum pacienții care au supraviețuit lucrează cu Aids-Free World, o organizație neguvernamentală americană care vrea să-l aducă în fața justiției pe fostul președinte al Gambiei pentru ceea ce a făcut.