Preşedintele Croaţiei: Faptul că România nu a aderat la Schengen e o mărturie a Europei cu mai multe viteze

Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat marți că neaderarea României la spațiul Schengen reprezintă o mărturie a Europei cu mai multe viteze.

03 oct. 2017, 18:52
Preşedintele Croaţiei: Faptul că România nu a aderat la Schengen e o mărturie a Europei cu mai multe viteze

Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, aflată în vizită de stat în România, s-a întâlnit marți cu studenții și profesorii Universității din București. Ea a fost întrebată ce crede despre ideea Europei cu două sau mai multe viteze.

Din nefericire, într-un anumit grad există. Faptul că România nu a fost admisă în regimul Schengen este o mărturie a acesteia. Și în timpul procesului de integrare europeană au fost etape unde nu toate statele au fost mereu membre ale acelorași instituții, (…) dar cred că scopul final este ca toate țările membre să devină membre nu numai ale regimului Schengen, ci și ale zonei euro, (…) cu excepția celor care au decis să iasă din zona euro și a fost decizia lor. Dar, fiecare țară ar trebui să aibă aceleași drepturi în ceea ce privește participarea la politicile comune„, a răspuns președintele croat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a amintit că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încurajat recent accederea României și Bulgariei la Schengen și a menționat în acest context și Croația.

În opinia șefului statului croat, integrarea în UE a fost un proces politic care a permis țărilor să se reformeze puternic, să se miște mult mai repede decât ar fi făcut-o pe cont propriu fără acest proiect, a fost un catalizator puternic pentru schimbare, reformă, încercarea de a obține excelența și ar trebui să rămână astfel.

Citeşte şi Miniştrii de Interne român şi bulgar au reiterat angajamentul pentru coordonarea eforturilor aderării la Schengen