Preşedintele egiptean destituit de armată Mohamed Morsi va fi judecat pe 28 ianuarie. CE acuzaţii i se aduc

Preşedintele egiptean destituit de armată Mohamed Morsi va fi judecat pe 28 ianuarie alături de alte 130 de persoane, printre care membri ai mişcării palestiniene Hamas şi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, pentru că a evadat din închisoare în timpul revoltei din 2011, au făcut cunoscut joi surse judiciare, transmite Mediafax.

03 ian. 2014, 07:25
Preşedintele egiptean destituit de armată Mohamed Morsi va fi judecat pe 28 ianuarie. CE acuzaţii i se aduc

Potrivit AFP, Morsi este judecat în prezent în trei dosare. În afară de atacarea unor închisori şi evadarea sa la începutul lui 2011, el va mai trebui să răspundă pentru complicitate la uciderea unor manifestanţi în perioada cât a fost la putere şi va fi judecat, de asemenea, pentru ‘spionaj’ în vederea comiterii de ‘acţiuni teroriste’ care implicau mişcarea Hamas şi grupuri jihadiste.

Primul preşedinte democratic ales al Egiptului, în 2012, Mohamed Morsi a fost destituit un an mai târziu.

La jumătatea lunii decembrie, parchetul de la Cairo a anunţat că 132 de persoane vor fi judecate alături de şeful statului, printre care în contumacie aproape 70 de membri ai Hamas şi Hezbollah.

Ministerul public susţine că militanţi ai Fraţilor Musulmani – confreria din rândul căreia provenea Mohamed Morsi, recent declarată ‘organizaţie teroristă’ -, ai Hamas, Hezbollah şi jihadişti au atacat închisori şi posturi de poliţie în primele zile ale revoltei care l-a alungat de la putere pe Hosni Mubarak, au omorât poliţişti şi au ajutat mii de deţinuţi să evadeze.

Parchetul îi mai acuză pe Fraţii Musulmani că ‘au prevăzut de multă vreme acţiuni teroriste’ şi că ‘au profitat de revolta populară pentru a ataca închisori şi comisariate de poliţie ca să ajute membri ai Hamas şi Hezbollah să scape’.

Potrivit unui procuror, fostul preşedinte ar fi pus, de asemenea, la cale un ‘plan terorist’ ce includea o alianţă cu gruparea palestiniană Hamas şi cu Hezbollahul libanez.

Peste 1.000 de persoane – în majoritate manifestanţi pro-Morsi – au fost ucise, iar aproape 2.000 de islamişti au fost arestaţi după destituirea preşedintelui Mohamed Morsi.

VEZI SI:

Mohamed Morsi va fi judecat şi pentru evadare din închisoare în 2011