Un conflict militar mocnește în Europa! Președintele Erdogan amenință că va lovi Atena cu noua rachetă a Turciei

Erdogan face noi amenințări la adresa Greciei! Turcia a avertizat că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă „nu vă păstrați calmul”, intensificându-și și mai mult retorica împotriva Greciei, relatează Politico.

12 dec. 2022, 16:00
Un conflict militar mocnește în Europa! Președintele Erdogan amenință că va lovi Atena cu noua rachetă a Turciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că are de gând să lovească Atena, în timpul unui discurs susținut duminică la Samsun, în nordul Turciei.

„Acum am început să construim propriile noastre rachete. Desigur, asta îi sperie pe greci. Când spui Tayfun, grecul se sperie și spune: va lovi Atena! Ei bine, desigur, așa va fi!

Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva [pentru a vă înarma] de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva” a declarat Erdogan, conform politico.eu

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei.

Într-o amenințare repetată și subtil voalată, Erdoğan a spus: „Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a avertizat Grecia să înceteze să mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara „va lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.

La începutul acestui an, Grecia a făcut apel la aliații săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau riscă o altă situație în Ucraina.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Grecia încă din luna noiembrie că ar putea să o invadeze „dintr-o dată, într-o noapte”. Liderul de la Ankara a făcut acest anunț la summitul G20 din Bali, de față cu liderii lumii.

Citiți și: Zelenski dezvăluie ce a vorbit la telefon cu Biden, Macron și Erdogan: „Ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace” VIDEO