Preşedintele Erdogan, vizat de un mandat de ARESTARE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar putea să fie vizat în viitor de un mandat de arestare al autorităţilor suedeze, după ce parlamentarii au depus o plângere penală împotriva liderului turc, acuzându-l pe acesta de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, transmite The Independent.

12 iul. 2017, 09:33
Preşedintele Erdogan, vizat de un mandat de ARESTARE

Cinci parlamentari suedezi au depus o plângere penală la procuratura publică pentru rolul jucat de preşedintele Erdogan în conflictul sângeros dintre trupele turce şi militanţii kurzi din sud-estul Turciei.

Aceasta este prima plângere penală lansată împotriva unui şef de stat în Suedia. De asemenea, în plângere sunt menţionaţi şi alţi miniştri, inclusiv premierul Binali Yildirim.

Dacă acest proces este preluat de către procurorii suedezi, atunci ar putea duce la emiterea unui mandat de arestare pentru Recep Tayyip Erdogan. ”Suntem cinci parlamentari care am predat plângerea… cerând o pedeapsă pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război”, a declarat Annika Lillemets, parlamentar de stânga.

Citeşte şi Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dat în judecată de Suedia pentru GENOCID

În 2014, parlamentarii au aprobat o lege pentru a permite instanţelor naţionale să prezideze în cazuri legate de crime împotriva umanităţii, fără să ia în considerare ţara în care au avut loc respectivele crime.

Oricine care vrea vrea să distrugă complet sau parţial un grup naţional sau etnic… este vinovat de genocid”, arată respectiva lege din Suedia.

Procurorii suedezi sunt cei care vor decide dacă să lanseze sau nu o anchetă pe baza plângerii penale. Politicianul Carl Schlyter şi-a exprimat speranţa că o asemenea acţiune va fi lansată şi de alte ţări ale Uniunii Europene.


loading...
Partenerii noștri