Preşedintele Franţei afirmă că, după învingerea Statului Islamic, prioritatea este reconstrucţia Orientului Mijlociu

Organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria este 'înfrântă aproape în totalitate', victoria militară va interveni 'în următoarele săptămâni', iar prioritatea este acum reconstrucţia, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.

19 ian. 2018, 19:03
Preşedintele Franţei afirmă că, după învingerea Statului Islamic, prioritatea este reconstrucţia Orientului Mijlociu

‘Astăzi, datorită eforturilor tuturor naţiunilor implicate, organizaţia militară Daesh (acronim arab al SI) în Levant este învinsă aproape în totalitate. Sunt încrezător că în următoarele săptămâni vom ajunge la această victorie militară pe teren’, a declarat Macron în timpul urărilor sale pentru forţele armate franceze din Toulon (sud-est).

‘Vreau acum să ne angajăm în mod hotărât în stabilizarea, reconstrucţia şi ajutorul acordat populaţiilor (din Orientul Mijlociu), împreună cu partenerii noştri’, a adăugat Macron.

‘Nu va fi sfârşitul acestei lupte, însă ne vom adapta dispozitivul naţional în funcţie de situaţia operaţională în cursul acestui an’, a subliniat preşedintele francez, în condiţiile în care circa 1.200 de militari francezi participă la eforturile coaliţiei internaţionale condusă de SUA în Levant.

Miercuri, secretarul de stat american Rex Tillerson a anunţat că armata americană va rămâne în Siria până când gruparea SI va fi total învinsă, dar şi pentru a contracara influenţa iraniană şi, în cele din urmă, pentru a ajuta la înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad.

Misiunea militară va continua să aibă ca obiectiv prioritar ‘ca SI să nu reapară’, a spus Tillerson. ‘SI are în prezent un picior în groapă şi, menţinând o prezenţă americană în Siria, el va avea în curând două’.