Preşedintele Franţei susţine că, dacă va avea loc un Brexit fără acord, acest lucru va fi din cauza Marii Britanii, şi nu a UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, înaintea unor discuţii cu premierul irlandez Leo Varadkar la Palatul Elysee, că, dacă va avea loc un Brexit fără acord, acest lucru se va întâmpla din cauza Marii Britanii, nu a Uniunii Europene, scrie The Guardian.

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 15:16
Preşedintele Franţei susţine că, dacă va avea loc un Brexit fără acord, acest lucru va fi din cauza Marii Britanii, şi nu a UE

Macron a promis „unitate şi solidaritate” totală faţă de Irlanda din partea celorlalte state membre UE în privinţa Brexitului.

Emmanuel Macron a declarat că Marea Britanie trebuie să vină acum cu „un plan alternativ care să fie susţinut de o majoritate” pe 10 aprilie.

El a avertizat că o amânare lungă a Brexitului nu trebuie luată ca pe ceva sigur, avertizând că nu va fi ceva uşor şi nici „automat”.

„O amânare lungă care va implica participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare şi în instituţiile europene este departe de a fi o opţiune evidentă şi cu siguranţă nu trebuie luată ca pe ceva sigur”, a afirmat el.

„Prioritatea noastră este funcţionarea UE şi a pieţei unice. UE nu poate fi ostatica unei soluţii pentru o criză politică din Regatul Unit. Nu ne putem petrece următoarele luni găsind din nou termenii divorţului nostru”, a adăugat Macron.

Macron a afirmat că justificări credibile pentru o extindere a Articolului 50 ar implica noi alegeri, un al doilea referendum sau propuneri alternative pentru viitoarea relaţie, cum ar fi o uniune vamală. UE va fi „deschisă” către astfel de propuneri, dar Londra va trebui să vină cu ele: „Londra trebuie să vină cu aceste propuneri şi să vină acum”.

Dacă va avea loc un Brexit fără acord, acest lucru se va întâmpla din vina Marii Britanii, a afirmat el.

„Dacă Marea Britanie nu va putea, la trei ani după referendum, să propună o soluţie susţinută de o majoritate, înseamnă că au ales de fapt să părăsească UE fără un acord. Nu putem evita noi eşecul pentru ei”, a declarat Macron.