Preşedintele FSLI, de Ziua Europei: Stăm în prima bancă la migraţia creierelor, dar suntem repetenţi la grija guvernelor faţă de educaţie

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu susţine, în mesajul transmis de Ziua Europei, că România "stă în prima bancă atunci când vine vorba despre migraţia creierelor din România spre alte ţări europene, pentru că avem copii înzestraţi intelectual, talentaţi, muncitori, ambiţioşi", dar "suntem repetenţi la grija pe care guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au acordat-o acestui sistem de educaţie".

09 mai 2022, 10:37
Preşedintele FSLI, de Ziua Europei: Stăm în prima bancă la migraţia creierelor, dar suntem repetenţi la grija guvernelor faţă de educaţie
Elevi din Timişoara care învaţă în frig

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu este de părere că profesia de dascăl este una a dăruirii şi a implicării totale, iar ca acest lucru să se întâmple, profesorul nu trebuie să ducă grija zilei de mâine.

„Ne dorim o economie performantă, care să funcţioneze ca un motor nou, nu unul cârpit, dar nu putem ajunge aici dacă de pe băncile şcolii nu vor ieşi absolvenţi bine pregătiţi, în ton cu cerinţele actuale ale pieţei muncii şi mai ales motivaţi să rămână în această ţară! De Ziua Europei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi doreşte o şcoală românească mai aproape de condiţiile pe care alte state membre ale Uniunii Europene le oferă elevilor, dar şi lucrătorilor din sistemul de educaţie!”, a spus preşedintele FSLI.

Citeşte şi: Bani mai mulţi pentru elevii olimpici din România. Ce propuneri a făcut ministerul Educaţiei

Hăncescu subliniază că România are „copii înzestraţi intelectual, talentaţi, muncitori, ambiţioşi”, dar că aceştia nu sunt susţinuţi pentru că guvernanţii nu investesc în Educaţie.

„Stăm în prima bancă atunci când vine vorba despre migraţia creierelor din România spre alte ţări europene, pentru că avem copii înzestraţi intelectual, talentaţi, muncitori, ambiţioşi, care sunt pregătiţi de cadre didactice dedicate profesiei lor! Elevii şi studenţii români reuşesc onorabil, cinstit şi cu multă muncă să ocupe locurile de pe podiumurile europene şi internaţionale la numeroase competiţii! Lor le mulţumim pentru că steagul României este prezent printre steagurile ţărilor mult mai dezvoltate ca noi, care au sisteme educaţionale performante, în care statul investeşte! Din păcate, suntem repetenţi la grija pe care guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au acordat-o acestui sistem de educaţie. Avem lipsuri mari în continuare, deşi de ani întregi sindicatele din educaţie duc o luptă fără oprire pentru obţinerea unui loc în lista priorităţilor acestor guverne”, a spus Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Citeşte şi: Schimbări la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu vrea examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat

Sindicalistul a subliniat că multe dintre unităţile de învăţământ din România sunt lipsite de infrastructura necesară parcurgerii unui proces educaţional modern, ancorat în realităţile actuale din ţările normale, că cea mai mare parte a şcolilor din România, în special cele din mediul rural, se confruntă cu lipsuri considerabile în privinţa bazei materiale, iar în unele dintre ele învăţământul se face ca în condiţiile din lumea a treaia, având în vedere frigul din sălile de clase, mobilierul şcolar sau laboratoarele de care dispun.

„Deşi ne lăudăm ca fiind una dintre ţările cu cea mai mare viteză a conexiunii la internet, multe dintre şcolile noastre au fost în incapacitate, săptămâni întregi, să susţină şcoala online din cauza bazei materiale inexistente sau prost făcute!. Pe aceeaşi listă care ne “aruncă” în ultima bancă sunt şi costul standard per elev şi salariile angajaţilor din educaţie. Am oferit opiniei publice de multe ori exemple cu veniturile mizere ale celor care fac educaţia copiilor noştri! Lipsa unor salarii motivante ne aduce în pragul unui pericol pe care nu-l vom putea evita, dacă această politică greşită nu va fi corectată – la catedră vor ajunge oameni fără pasiune, talent şi responsabilitatea muncii pe care o fac!”, a mai spus Hăncescu.