Preşedintele Germaniei, avertisment sumbru: „Războiul din Ucraina va dura”

Armata rusă este departe de a se afla în impas în Ucraina, afirmă unii experţi, care se tem de atacuri orbeşti; Rusia pregăteşte o nouă ofensivă ”masivă”, ”iminentă”.

04 mart. 2022, 08:33

Război în Ucraina. reşedintele german Frank-Walter Steinmeier estimează joi că este necesară o pregătire în vederea unui ”război lung” în Ucraina, unde ofensiva militarilor ruşi a intrat în a doua săptămână, relatează AFP.

Şeful statului german a subliniat că ”nu vede semne” care să arate că acest ”război se termnă în curând”, într-o vizită în Lituania, la forţe germane desfăşurate în acestasă ţară baltică membră NATO.

„Riscul unui război nuclear este real”. Avertisment sumbru făcut în Parlamentul European de rusul Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2021
Războiul din Ucraina ”probabil că va dura mult timp, iar noi vom avea răbdare”, a declarat preşedintele german presei, la baza militară Rukla (centru), alături de omologul său lituanian Gitanas Nausėda.

Frank-Walter Steinmeier denunţă acest război drept o ”încălcare a legilor internaţionale” şi dă asigurări acestei ţări baltice, care se teme că poate deveni o ţintă a Rusiei în cazul în care aceasta cucereşte Ucraina, că poate conta pe solidaritatea NATO.

Au început bombardamentele de seară în Ucraina. Oraşul Energodar se află sub asediu, oamenii n-au voie la ferestre sau sa folosească lifturile
”Solidaritatea NATO funcţionează fără vreo rezervă”, a subliniat el.

”Nimeni, în cursul istoriei, nu va putea justifica ce se petrece acum în Ucraina”, a denunţat Frank-Walter Steinmeier, şi anume ca ”părinţi să-şi piardă copiii, ca copii să-şi piardă părinţăii, a oamenii să piardă tot”.

Pe de altă parte, armata rusă, care a avansat mai puţin decât se aştepta după cinci zile de război şi care încearcă o joncţiune în sudul Ucrainei, se pregăteşte în mod simultan să ”lovească puternic” Kievul şi alte centre urbane, alimentând temeri cu privire la pierderi civile grele, declară experţi AFP.

Înaintarea militarilor ruşi este mai puţin rapidă decât se avea în vedere, iar Rusia este ”frustrată” de rezistenţa fermă a Kievului, estima duminică Pentagonul.

Peste 50% dintre forţele ruse pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a comasat împotriva Ucrainei au intrat în această ţară, estimează Pentagonul.

”Nu există un impas. Să existe dficultăţi este normal, este război. Poate că au probleme logistice, însă indiferent de ceea ce ni se spune, ei înaintează. Doar că nu atât de repede ca în filmele de la Hollywood”, declară AFP directorul cabinetului strategic La Vigie, Olivier Kempf. Două surse, una diplomatică, una din domeniul securităţii, declară AFP că Moscova se pregăteşte să lanseze ”iminent” o nouă ofensivă militară.

”Ei pregătesc ceva cu adevărat masiv”, declară una dintre surse.

Un al ”doilea val” al războiului urmează să lovească Ucraina, ”în mod iminent”, iar ruşii au primit dispoziţii logistice pentru a-l lansa, declară a doua sursă.