Preşedintele grupului PPE: Ponta mi-a cerut o întâlnire. Refuz să-l primesc

Preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul, a declarat că premierul Victor Ponta i-a solicitat o întrevedere, miercuri, precizând însă că refuză să îl primească pe acesta până când Guvernul de la Bucureşti nu "va pune în practică ceea ce Curtea Constituţională a decis recent".

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 19:28
Preşedintele grupului PPE: Ponta mi-a cerut o întâlnire. Refuz să-l primesc

Preşedintele Grupului PPE precizează, într-un comunicat, că rămâne foarte îngrijorat în privinţa ultimelor evoluţii politice din România care ameninţă statul de drept.

„Sunt foarte îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă în continuare în România. Guvernul are propria interpretare asupra a ceea ce Curtea Constituţionala a decis de curând. Pentru grupul din care fac parte, legile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt create pentru a fi respectate, nu schimbate sau ignorate atunci când acestea nu servesc interesul premierului şi guvernului său. Doresc o dezbatere în Parlamentul European pe această chestiune. Invit premierul român să vină şi să explice Parlamentului modul în care a schimbat atât de multe legi şi hotărâri în termen de câteva zile, şi care a fost scopul final. Între timp, invit din nou Comisia să examineze, să evalueze toate aceste aspecte şi să întocmească un raport în următoarele săptamani. Premierul român mi-a cerut o întâlnire mâine (miercuri, n.r.). Refuz să-l primesc până nu îmi va fi clar faptul că Guvernul său va pune în practică ceea ce Curtea Constituţională a decis recent, va retrage ordonanţele de urgenţă care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi va arăta că respecta pe deplin statul de drept”, a declarat Daul.

Comisia Europeană a anunţat că aşteaptă lămuriri de la Victor Ponta, la Bruxelles, chiar în această săptămână. Abia după aceea, executivul european va putea face o analiză detaliată a situaţiei din România. Până atunci, Bruxelles-ul a subliniat că acordă o atenţie deosebită independenţei Curţii Constituţionale şi a sistemului judiciar în ansamblu.

„Suntem în continuare îngrijoraţi, aşa cum am spus deja, în legătură cu rapiditatea şi consecinţele deciziilor luate în ultimele săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, referindu-se la situaţia politică din România.

Premierul Victor Ponta va pleca, miercuri, la Bruxelles, unde are deja programate întâlniri atât cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cât şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, informează Mediafax.

Discuţia cu preşedintele Parlamentului European este prevăzută să aibă loc miercuri seara, iar întâlnirea cu preşedintele Consiliului European a fost deja programată pentru joi. Tot pentru joi este deja pregătită întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, conform informaţiilor de la Bruxelles.