Preşedintele Guatemalei riscă să rămână fără imunitate. Este suspectat de fraudă şi corupţie

O comisie parlamentară din Guatemala urmează să decidă dacă i se va ridica imunitatea președintelui Otto Pérez, suspectat că este implicat într-un vast scandal de fraudă și corupție care a dus până în prezent la demisia vicepreședintei țării. 

14 iun. 2015, 08:42
Preşedintele Guatemalei riscă să rămână fără imunitate. Este suspectat de fraudă şi corupţie

Această comisie, alcătuită din cinci deputați și condusă de parlamentarul opoziției Baudilio Hichos, a fost înființată vineri după-amiază, în cursul unei sesiuni extraordinare a Congresului, a explicat jurnaliștilor președintele legislativului, Luis Rabbé.

Curtea supremă de justiție a Guatemalei a decis miercuri să lanseze o procedură împotriva președintelui țării, solicitând parlamentului să studieze posibilitatea de a i se retrage imunitatea lui Otto Pérez.

Instanța a dat astfel undă verde cererii formulate de deputatul opoziției Amilcar Pop din partidul Winaq, fondat de militanta pentru drepturile omului Rigoberta Menchu, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Amilcar Pop a afirmat că președintele era la curent cu activitățile ilegale ale înalților funcționari care au comis fraude în detrimentul serviciului vămilor și al securității sociale, potrivit Agerpres.

Otto Pérez, care a respins cu vehemență aceste acuzații, a repetat în mai multe rânduri că nu demisiona înainte de încetarea mandatului său, pe 14 ianuarie 2016, în pofida numeroaselor manifestații care au avut loc în ultimele săptămâni pentru a-i cere retragerea de pe scena politică.

În aprilie, în Guatemala a izbucnit o criză guvernamentală odată cu dezvăluirea unei rețele de corupție și fraudă cu taxele vamale, care a dus, pe 8 mai, la demisia vicepreședintei Roxana Baldetti.

Pe de altă parte, președintele băncii centrale și cel al securității sociale (IGSS) din Guatemala au fost arestați, suspectați de fraudă în atribuirea de către IGSS a unui contract de 14,5 milioane de dolari.

Justiția îi acuză de asociere ilicită, trafic de influență, percepere ilegală de comisioane și de corupție activă.