Preşedintele Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe omologul său german, Joachim Gauck

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său german, Joachim Gauck, aflat în vizită de stat în România.

20 iun. 2016, 10:30

UPDATE Klaus Iohannis a declarat la întâlnirea cu preşedintele Germaniei Joachim Gauck de la Palatul Cotroceni că relația româno-germană este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relațiile economice, care devin din ce în ce mai bune.

Pentru noi este o mare bucurie că ne vizitați, după ce, domnule președinte federal, am avut o vizită pe care am clasificat-o ca foarte bună când am fost acum câteva luni de zile în Berlin. Eu cred că astăzi avem ocazia să discutăm despre multe lucruri care ne leagă, despre lucruri pe care le avem în comun și despre oportunitățile pe care le avem în relația româno-germană, relație care este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relațiile economice care devin din ce în ce mai bune, și sunt foarte bucuros că în acest sens împreună ne vom adresa și oamenilor de afaceri „, a declarat Klaus Iohannis la începutul convorbirilor oficiale pe care le poartă cu omologul său german, Joachim Gauck.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, i-au primit pe omologul său german și pe partenera sa Daniela Schadt.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Germaniei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Din delegația președintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, și consilierii prezidențiali — Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, deputatul Ovidiu Ganț, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, Victor Micula, secretar de stat în MAE, și Daniela Bârsan, consilier de stat.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor vor fi identificate modalitățile cele mai eficiente de dezvoltare și intensificare a relațiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar și de rolul important al minorității germane din România, alături de comunitatea de români din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piața muncii germane.

În discuțiile pe care le va avea cu omologul german, președintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucureștiului asupra modalităților de gestionare a provocărilor complexe, interne și externe, cu care se confruntă Uniunea Europeană la ora actuală, inclusiv în vecinătate. Consultările vor cuprinde și un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, în cadrul căruia șeful statului va evidenția necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al Alianței.

Tot luni, șeful statului german va avea o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloș și o întâlnire comună, la Parlament, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Marți, președintele Gauck va susține alocuțiunea ”Europa: pasiune pentru rațiune”, la Biblioteca Națională a României, după care se va deplasa la Sibiu, împreună cu președintele Iohannis. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanți ai minorității germane, vor vizita Liceul Brukenthal și biserica fortificată de la Cisnădie.

Iohannis și Gauck vor participa, miercuri, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani și români, pentru a discuta asupra modalităților de dezvoltare, în continuare, a relațiilor bilaterale economice, inclusiv a investițiilor.