Preşedintele Iohannis, întâlnire cu secretarul general al NATO: „Rusia poate să atace oricând o ţară din Europa”

Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte, joi, la Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru o reuniune informală a miniştrilor Apărării din UE.

31 ian. 2019, 04:12
Preşedintele Iohannis, întâlnire cu secretarul general al NATO: „Rusia poate să atace oricând o ţară din Europa”

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, joi, că Rusia riscă să atace în orice clipă o țară din Europa, în condițiile în care deși mai sunt doar două zile până  la expirarea termenului – limită dat de NATO Rusiei pentru a lua măsurile necesare privind respectarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

”Constatăm că nu exită nici un semn de progres în direcția aceasta, Europa este sub amenințare. Ne pregătim pentru o lume fără Tratatul privind Forțele Nucleare”, a spus șeful NATO.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Cotroceni, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea dezvoltării parteneriatului strategic între NATO și UE, în contextul președinției Consiliului UE.

„Prin implicarea noastră, prin efortul nostru, am reușit să facem pe toți aliații să înțeleagă importanța acestei regiuni a Mării Negre. Și am reușit. În același timp, am susținut importanța unui sprijin activ al prezenței NATO pentru partenerii săi, care sunt vizați de amenințări, fie de natură convențională, fie de natură hibridă. Nu în ultimul rând, în contextul deținerii președinției Consiliului UE, am abordat relația NATO cu UE. Amândoi suntem de părere că este nevoie de o colaborare, de o cooperare strânsă și de o implicare și de o parte și de alta în proiecte care se completează reciproc și nu se concurează reciproc. Noi credem că o abordare serioasă, de perspectivă solidă, este o abordare de tip complementară, care creeză sinergii. (…) România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea dezvoltării parteneriatului strategic între NATO și UE”, a spus Klaus Iohannis în cadrul unei declarații comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stirea iniţială:

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg vor susţine o declaraţie de presă comună. Tot astăzi, preşedintele Iohannis îl va primi şi pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, prezidează reuniunea informală a miniştrilor apărării şi pe cea a miniştrilor de externe. Cele două evenimente sunt găzduite de Preşedinţia României la Consiliul UE.

Mogherini va susţine joi o conferinţă de presă comună alături de ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Palatul Parlamentului. De asemenea, ea va avea o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Vineri, Înaltul Reprezentant al UE va susţine o conferinţă de presă comună alături de ministrul de Externe, Teodor Melescanu, la Palatul Băncii Naţionale.