Klaus Iohannis: Actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane chemate să răspundă în faţa legii

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, marţi, tinerilor magistraţi, că au ales să practice meseria lor "într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii".
Romania TV
20 feb. 2018, 12:39
Klaus Iohannis: Actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane chemate să răspundă în faţa legii

UPDATE Preşedintele Iohannis le-a spus noilor magistraţi că învestirea lor are loc într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială tocmai de cei chemaţi să răspundă în faţa legii, dar că ”această tentativă” nu trebuie să îi influenţeze şi nu trebuie să îi abată de la principiile integrităţii. Preşedintele a subliniat că de tăria lor de caracter depinde înfăptuirea actului de justiţie.

„În aceste eforturi nu sunteți singuri. Așa cum am transmis și colegilor din promoțiile anterioare, reafirm deplina mea susținere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, transcris de Administraţia Prezidenţială:

„Domnule Președinte al Curții Constituționale,

Doamnă Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Onorați membri ai CSM,

Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,

Domnule Ministru al Justiției,

Domnule Procuror General,

Doamnă Director al Institutului Național al Magistraturii,

Doamnelor și domnilor judecători și procurori,

Stimați invitați,

Continuând tradiția, am ținut ca și în acest an să mă adresez, în cadrul unei ceremonii publice, absolvenților Institutului Național al Magistraturii, cărora le-am semnat de curând decretele de numire în funcția de judecător sau de procuror.

Pe parcursul formării dumneavoastră profesionale ați primit instrumentele necesare desfășurării activității viitoare.

După mii de ore de studiu și după un efort susținut, vă dedicați unor profesii atât de nobile, pornind pe un drum cu o semnificație aparte.

Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanța funcției sunteți și trebuie să rămâneți modele de comportament, arătând că valorile în care credeți și în slujba cărora ați ales să vă desfășurați activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viață.

Conduita, integritatea și profesionalismul de care veți da dovadă constituie sursa credibilității și legitimității serviciului public al justiției. Ca Președinte al României, țin să vă spun că v-ați ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului.

Înțelegerea acestei indisolubile legături încă de la momentul debutului în profesie – care pentru fiecare este momentul celor mai pure și nealterate aspirații și intenții – este esențială pentru protejarea valorilor statului de drept, valori de altfel universale și profund umane.

Vă spun acest lucru nu doar pentru că sunteți la începutul carierei și sunteți tineri, ci pentru că v-ați angajat pe un drum care presupune multă responsabilitate în serviciul public.

Doamnelor și domnilor judecători și procurori,

Învestirea dumneavoastră în funcție survine într-un moment în care actul de justiție este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în fața legii.

Această tentativă nu trebuie să vă influențeze și nu trebuie să vă abată de la principiile constituționale ale legalității, imparțialității și egalității, principii care vă guvernează activitatea.

Sunteți în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. Nu uitați nici un moment că și de tăria dumneavoastră de caracter depinde bunul mers al justiției din România.

În aceste eforturi nu sunteți singuri. Așa cum am transmis și colegilor din promoțiile anterioare, reafirm deplina mea susținere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră.

Alături de noi sunt românii, care și-au arătat susținerea pentru o justiție independentă și dreaptă, pentru o societate în care corupția este combătută și în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile și libertățile fundamentale sunt garantate și protejate.

Profesionalismul, integritatea și dedicarea dumneavoastră sunt doar câteva elemente care dau încredere cetățenilor că vor trăi într-o societate mai bună.

Anul 2018 are o semnificație specială pentru noi, românii, fiind anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri.

O națiune nu poate exista în afara dreptului, cum nu poate trăi fără teritoriu sau fără limbă.

Pentru o națiune care aspiră la un viitor demn, legea și independența celor care se află în slujba justiției nu sunt negociabile și nici tranzacționabile.

Magistrații reprezintă, prin aceasta, unul dintre pilonii care nu lasă generațiile să se irosească în permanente și falimentare reînceputuri.

Eu vă felicit pe toți și vă doresc mult, mult succes în activitate!”

__________

Klaus Iohannis se întâlneşte, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu prilejul ceremoniei primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi, după scandalul DNA. La eveniment participă şi procurorul general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va fi prezent marţi, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM), organizată la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, şeful statului a afirmat că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei.

„Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, Todorel Toader, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA, afirmând că Tudorel Toader este „un profesionist reunit” şi va avea o poziţie „fundamentată juridic”.

„(…) Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. (…) Este un profesionist renumit şi cu siguranţă poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi una fundamentată juridic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activităţii DNA va fi făcută fără presiuni politice.

Ca urmare a semnării decretelor de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate organizat în perioada 30 iunie – 13 noiembrie 2107, şeful statului va primi la Palatul Cotroceni tânăra generaţie de magistraţi, la ora 15:00. La eveniment va participa şi procurorul general Augustin Lazăr.

Totodată, la festivitate, Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de doamna judecător Simona Camelia Marcu, în calitate de preşedinte.

Vor participa la festivitate, de asemenea, doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, doamna procuror Tatiana Toader, domnul procuror Nicolae Solomon şi domnul Victor Alistar, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte pe magistraţii absolvenţi ai INM

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
O procedură estetică banală te poate băga în spital. E alarmant cât de multe femei o fac
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia