Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu participă la ceremonia „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" organizează, joi, o ceremonie cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţare, la care vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.

01 apr. 2021, 09:30
Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu participă la ceremonia „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”

Preşedintele Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă joi la deschiderea evenimentului „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”.

Potrivit MApN, manifestarea, care marchează debutul seriei de activităţi „Anul Centenarului Institutului ‘Cantacuzino”‘, cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor, conforn Agerpres.

De asemenea, va fi prezentat filmul aniversar „Pecete pentru viaţă”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

Institutul „Cantacuzino” a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.

Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu, împreună la ceremonie

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul ‘Cantacuzino’ s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei.

Institutul „Cantacuzino” are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina etc.

Institutul editează revista în limba engleză Romanian Archives of Microbiology and Immunology. Publicaţia a fost fondată de profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Din 2017, institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora şi a se relua producţia de vaccinuri şi de alte produse prin care a fost renumit.

Citeşte şi: Mişcare-bombă pe scena politică. Numele surprinzătoare vehiculate pe lista candidaţilor la prezidenţiale. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis – SONDAJ