Preşedintele irakian Jalal Talabani, transferat în Germania pentru îngrijiri medicale

Preşedintele irakian Jalal Talabani, în vârstă de 79 de ani,  spitalizat în regim de urgenţă la Bagdad pentru un atac cerebral potrivit televiziunii oficiale, a fost transferat joi în Germania pentru a primi îngrijiri medicale, a anunţat Biroul său într-un comunicat.

RomaniaTV.net
20 dec. 2012, 09:34
Preşedintele irakian Jalal Talabani, transferat în Germania pentru îngrijiri medicale

Talabani a părăsit City Medical din Bagdad, unde a fost admis luni, cu destinaţia Germania, însoţit de echipa sa medicală, se arată în comunicat. Oficiali irakieni au declarat cu o zi înainte că o ameliorare a stării de sănătate a preşedintelui a permis transferul în străinătate.

Cu o zi înainte, unul dintre medicii săi, Najmeddine Karim, a anunţat transferul lui Talabani în Germania după ce s-a constatat o „ameliorare a stării sale de sănătate”. Barzan Sheikh Othman, un oficial de rang înalt, responsabil de relaţia cu presa la Biroul prezidenţial, a precizat că o echipă de medici din Irak, Germania şi Marea Britanie, care îl tratează pe preşedintele irakian, a hotărât să-l transporte pe acesta în Germania.

Postul de televiziune Iraqiya a anunţat marţi, a doua zi după ce Talabani a fost spitalizat de urgenţă, că a suferit un atac cerebral, în timp ce preşedinţia a susţinut că este vorba despre o „îngroşare a arterelor”. Medicii nu au oferit precizări în legătură cu problemele de sănătate pe care le are Talabani.

Talabani a fost desemnat preşedinte al Irakului în aprilie 2005, la doi ani după ce Saddam Hussein a fost îndepărtat de la putere şi după ce o mare parte din viaţă a consacrat-o luptei clandestine împotriva puterii centrale de la Bagdad.

El este primul preşedinte kurd al Irakului ales în 2006 şi reales în 2010 pentru un al doilea mandat de patru ani. Preşedintele irakian a fost operat la inimă cu succes în Statele Unite, în august 2008, şi a primit îngrirjiri medicale de mai multe ori în străinătate.