Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad riscă 74 de lovituri de BICI. Află pentru ce va fi pedepsit!

Comisia de supraveghere electorală din Iran a atras atenţia presei internaţionale, duminică, după ce l-a "denunţat" pe preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad că ar putea suferi pedepsa cu lovituri de bici pentru influnţă electorală.

13 mai 2013, 18:20
Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad riscă 74 de lovituri de BICI. Află pentru ce va fi pedepsit!

Preşedintele iranian ar putea primi 74 de lovituri de bici, după cum a informat comisia de supraveghere electorală pentru că a apărut alături de candidatul în alegeri Esfandiar Rahim Mashaie, dând astfel de înţeles că îl recomandă pe acesta într-o viitoare funcţie de stat.

Legea electorală iraniană interzice susţinerea candidaţilor la funcţii oficiale, precum şi folosirea resurselor de stat în folosul sau împotriva unui candidat, scrie site-ul english.alarabiya.net. Potrivit acestei legi, pedeapsa pentru aceste încălcări este de şase luni de închisoare sau de 74 de lovituri de bici. 

Preşedintele Ahmadinejad l-a însoţit sâmbătă pe Mashaie când şi-a înregistrat candidatura la Ministerul de Interne. În fotografiile de presă, cei doi apar alături unul de celălat făcând semnul păcii. Mai mult, în faţa camerei de luat vederi a unui rporter, Ahmadinejad a arătat Certificatul de Naştere al lui Mashaie, ceea ce înseamnă, indirect, că îl recomandă pe acesta. 

Mashaie i-a luat apărarea preşedintelui, spunând că Ahmadinejad îl însoţise la minister în ziua când era liber, pentru a avea astfel „acoperire” şi a putea da un „răspuns inocent” dacă va fi întrebat ce a căutat el acolo, ca preşedinte, alături de Mashaie, după cum a explicat directoarea Centrului de Studii Arabe şi Iraniene din Londra, Alireza Nourizadeh pentru Al Arabiya English.

Site-ul de ştiri online iranian Khabar scria însă luni că preşedintele iranian „a prezentat o persoană ca fiind un candidat la alegeri”, referindu-se la Mashaie.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor Revoluţiei, Abbas Ali Kadkhodai a declarat la rândul său că organismul de supraveghere al Consilului a decis în unanimitate că „acţiunea preşedintelui de prezentare a unei persoane ca fiind candidată în alegeri constituie o violare a legii, o infracţiune”. „Vom prezenta cazul justiţiei”, a mai spus purtătorul de cuvânt. Consiliul Gardienilor Revoluţiei, un organism format din clerici şi jurişti, verifică toţi candidaţii în alegeri.

„Dacă se va dovedi că preşedintele iranian a încălcat legislaţia procesului electoral, este la latitudinea justiţiei să decidă, nu a Consiliului„, a explicat la rândul său analistul politic iranian Camelia Entekhabifard pentru Al Arabiya English.

Conform Constituţiei iraniene, Ahmadinejad nu mai are dreptul să candideze pentru al treilea mandat în alegerile din 14 iunie.