Preşedintele Iranului, atacat cu un pantof de un militant islamist

Două persoane au fost arestate în urma unor incidente care au avut loc sâmbătă, la sosirea la Teheran a preşedintelui iranian Hassan Rohani, în care s-a aruncat cu un pantof, a anunţat duminică un oficial din cadrul poliţiei citat de agenţia Isna, relatează AFP, preluată de Mediafax.

RomaniaTV.net
29 sept. 2013, 15:59
Preşedintele Iranului, atacat cu un pantof de un militant islamist

Câteva zeci de tineri islamişti şi-au manifestat furia, la ieşirea de la aeroportul din Teheran, faţă de preşedintele Rohani, criticat pentru că a vorbit la telefon cu preşedintele american Barack Obama. Unul dintre manifestanţi a aruncat cu un pantof în direcţia preşedintelui, fără să îl atingă, în timp ce acesta saluta un miting al susţinătorilor săi, din maşină.

La aeroport, a venit şi un grup de 200-300 de iranieni care doreau să salute gestul preşedintelui moderat, strâgând „Mulţumim, Rohani!”

„Două persoane au fost arestate”, iar „o anchetă a fost deschisă”, a declarat Montazer-ol-Mehdi, adjunctul şefului poliţiei, precizând că arestarea nu a fost efectuată de poliţişti, ci de membri ai altui serviciu. Identitatea persoanelor arestate nu a fost dezvăluită.

Convorbirea telefonică dintre preşedinţii Rohani şi Obama, la finalul vizitei preşedintelui iranian la New York, este o premieră istorică, după aproximativ 35 de ani de absenţă a relaţiilor diplomatice, întrerupte în urma Revoluţiei islamice din 1979.

Majoritatea ziarelor şi oficialilor politici şi-au exprimat susţinerea faţă de gestul preşedintelui iranian, cu excepţia cotidianului Kayhan şi a ultraconservatorilor, care au criticat acest gest istoric.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care se află în continuare la New York, a apărat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, această convorbire, „un spin în ochii celor care vor răul Iranului şi islamului”.

„Este un început bun pentru un efort dificil, care are nevoie de susţinerea tuturor şi de încredere începând cu populaţia şi până la conducătorii ţării”, a adăugat el.