Preşedintele Iranului: Nu este momentul pentru a construi ziduri între naţiuni

Preşedintele Hassan Rouhani a declarat sâmbătă dimineaţă că aceasta nu este epoca pentru construi ziduri între naţiuni şi a criticat dur măsurile luate de unele ţări pentru a anula acorduri comerciale internaţionale, însă nu l-a numit pe preşedintele republican Donald Trump, transmite Reuters.

28 ian. 2017, 11:51
Preşedintele Iranului: Nu este momentul pentru a construi ziduri între naţiuni

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni. Parcă au uitat că în urmă cu câţiva ani a căzut zidul Berlinului. Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele iranian, făcând o trimite clară la acţiunile luate în ultima săptămână de Donald Trump.

Reacţia liderului iranian vine la trei zile după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a începe ridicarea zidului la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic. De asemenea, acesta a decis impunerea unui taxe vamale de 20% pe toate produsele importate din Mexic, informează news.ro

Donald Trump a retras la începutul săptămânii Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific şi a lansat renegocierea NAFTA.

Însă, Rouhani este mai degrabă un lider pragmatic, care a reuşit să dezgheţe relaţiile cu marile puteri ale luni după ani de izolare şi a colaborat esenţial la semnarea în 2015 a Acordului Nuclear. Teheranul a promis reducerea programului nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor economice internaţionale, ceea ce a avut un efect puternic asupra economiei din Orientul Mijlociu.

Citeşte şi Reacţia Mexicului la măsurile antiimigraţie propuse de Trump: Naţiunea mexicană „nu crede în ziduri”

Pentru Barack Obama, acest acord a reprezentat una dintre reuşitele mandatului său prezidenţial, însă acum este ameninţat de Donald Trump, potrivit news.ro.

Hassan Rouhani a declarat la începutul lunii că miliardarul republican nu poate anula în mod unilateral acest acord nuclear, iar renegocierea sa nu are niciun sens.

”Astăzi este vremea pentru co-existenţă paşnică, nu pentru a crea distanţă între naţiuni”, a declarat preşedintele de la Teheran.