Preşedintele Italiei a graţiat o fostă agentă a CIA implicată în răpirea unui imam

Preşedintele italian Sergio Mattarella a decis să graţieze parţial o fostă agentă CIA implicată în programul de extrădări extraordinare a suspecţilor de terorism, care a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru rolul jucat în răpirea unui imam din Italia, scrie BBC News online.

01 mart. 2017, 18:27
Preşedintele Italiei a graţiat o fostă agentă a CIA implicată în răpirea unui imam

În urma graţierii parţiale, sentinţa fostei agente CIA Sabrina de Sousa a fost redusă la trei ani de închisoare, fapt ce îi permite acesteia să ceară o formă alternativă de sancţionare în locul ispăşirii pedepsei în penitenciar.

Sabrina De Soulsa a făcut parte din grupul de 23 de membri ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care l-au răpit pe imamul Abu Omar pe o stradă din Milano. Femeia neagă implicarea în capturarea imamului, o acţiune care a avut loc în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare şi de interogare a suspecţilor de terorism.

Sabrina de Sousa a fost arestată în octombrie 2015 pe Aeroportul din Lisbona în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile italiene. De Sousa urmează să fie adusă miercuri în Italia pentru a-şi ispăşi pedeapsa, după ce Portugalia aprobat extrădarea ei.

Administraţia prezidenţială de la Roma a comunicat că decizia preşedintelui a fost parţial motivată de faptul că Statele Unite au renunţat la practica extrădărilor extraordinare, un program prin care suspecţii de terorism erau răpiţi şi transferaţi în centre de detenţie secrete, unde erau torturaţi, realatează cotidianul The Guardian.

Această decizie ar drept efect evitarea tensiunilor diplomatice între Washington şi SUA înainte de vizita lui Donald Trump în Italia, programată pentru luna mai, atunci când preşedintele american va participa la summitul G7 din Sicilia.