Klaus Iohannis: Voi refuza propunerile pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. Nu îl voi revoca pe Augustin Lazăr

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că va respinge propunerile premierului Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, dar şi cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. El spune că, în loc de schimbări, guvernul ar trebui să se ocupe de buget, pentru că nu a prezentat încă un proiect.

RomaniaTV.net
04 ian. 2019, 09:18
Klaus Iohannis: Voi refuza propunerile pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. Nu îl voi revoca pe Augustin Lazăr

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va refuza propunerile înaintate de prim-ministrul, Viorica Dăncilă, pentru portofoliile de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că nu-l va revoca din funcţie pe procurorul general Augustin Lazăr.

„Domnul ministru, probabil neavând altă treabă mai bună de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele pe care le trimisese pentru revocare. În această etapă pot să vă răspund foarte simplu: nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. (…) Procurorul general Lazăr face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulţumit de activitatea domniei sale”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că cererea de revocare nu respectă rigorile legii.

În ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi, el a susţinut că documentele se află în analiză, subliniind că este cel puţin ciudat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis aceleaşi nominalizări.

„În privinţa propunerilor de numire pentru procuror, pentru poziţiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuşi important de reţinut că domnul ministru a considerat pur şi simplu să trimită aceleaşi propuneri fără modificări, lucru care este cel puţin ciudat, ca să mă exprim aşa”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, lipsa unui proiect de buget, arătând că aceasta este o problemă gravă şi că PSD trebuie să vină cu explicaţii.

„Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu există, la momentul acesta, niciun proiect de buget. Ba dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgenţă PSD şi să vină cu un proiect de buget”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a fost întrebat dacă este nevoie de o şedinţă extraordinară a Parlamentului.

„Ar fi de dorit să se facă toţi paşii pentru a avea cât se poate de repede bugetul pe 2019. Însă nu de Parlament ţine această chestiune, mai întâi trebuie să vină Guvernul cu un proiect de buget, după care, sigur, Parlamentul poate să hotărască când îl ia în discuţie”, a afirmat Iohannis.

_________

RomaniaTV.net transmite în direct declaraţia preşedintelui.

Vă doresc tuturor un an nou fericit!

Începem 2019, un an cu multe provocări.

Săptămâna viitoare vom avea vizita Comisiei Europene pentru preşedinţia UE.

În mai vom avea alegeri europarlamentare. Este f important săparticipăm la aceste alegeri.

La sfârşitul anului vom avea alegeri prezidenţiale. Voi intra în cursă pentru un nou mandat de preşedinte.

Obiectivul meu este câştigarea unui al doilea mandat.

Sunt foarte optimist.

Nu mă tem de niciun contracandidat.

Cred că orice cursă electorală are un parcurs. E important ce doresc alegătorii. La finele lui 2019 vom şti ce preşedinte îşi doresc românii.


Despre Ministerele Transporturilor şi Dezvoltării

Ieri am semnat decretele de revocare a celor doi miniştri.

Nu am formulat încă un răspuns de refuz, pentru că voi refuza propunerile de miniştri.

Voi trimite răspunsul în scris până la mijlocul săptămânii viitoare.

Sunt motive şi de legalitate, şi de oportunitate.


Despre numirile la DNA şi Ministerul Public

Dl ministru a considerat să trimită aceleaşi propuneri, fără modificări, ceea ce este ciudat. Dosarul este în analiză.

Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr.

El face o treabă foarte bună acolo. 

Aşa-zisa evaluare pe care a prezentat-o ministrul Justiţiei nu satisface rigorile legii.


Despre buget

Este o problemă gravă (că nu avemproiect de buget – n.r.).

În loc să se ocupe de buget,guvernulse ocupă de schimbat şefi la ANAF şi alte lucruri.

Probabil există probleme cu bugetul, PSD trebuie săexplice urgent.