VIDEO: Klaus Iohannis, la Ziua Marinei: „Vom continua demersurile ca securitatea naţională să fie întărită”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbată, la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române în Portul Militar Constanța, a anunţat Administraţia prezidenţială. Ceremoniile se desfăşoară fără spectactori din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi au loc în portul militar, în acvatoriul Portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Constănţenii şi turiştii vor putea urmări o defilare a navelor militare de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa.

RomaniaTV.net
15 aug. 2020, 04:38
VIDEO: Klaus Iohannis, la Ziua Marinei: „Vom continua demersurile ca securitatea naţională să fie întărită”

Forţele Navale Române sunt parte importantă a Armatei României şi acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Forţele Navale Române, de la a căror înfiinţare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure. Dar misiunile Forţelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegaţia şi implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-şi realizeze sarcinile încredinţate, la cele mai înalte standarde.

Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-şi îndeplini misiunile, în condiţii pe care şi le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea şi capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării şi garanţia acordării acestor resurse pe termen lung au creat condiţiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale, ceea ce constituie şi un impuls necesar revigorării industriei naţionale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei româneşti şanse de relansare.

De asemenea, mai multe resurse înseamnă şi condiţii mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realităţi ale conflictelor actuale şi cele ale viitorului „, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, în discursul susţinut în cadrul activităţilor desfăşurate în Portul Militar din Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Potrivit Agerpres, preşedintele a afirmat că în acest an amploarea festivităţilor dedicate Zilei Marinei este restricţionată din cauza măsurilor de prevenţie necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19.

„Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta preţuirea faţă de cei care îşi fac datoria pe mările şi oceanele lumii, sub drapelul tricolor. Tot astăzi, aducem cu profundă recunoştinţă un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari şi civili, căzuţi la datorie. Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forţelor Navale Române, a Poliţiei de Frontieră, a Marinei Comerciale şi a oraşelor-porturi. Anul acesta, din păcate, amploarea festivităţilor şi participarea celor care iubesc şi preţuiesc Forţele Navale sunt restricţionate din cauza măsurilor de prevenţie necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a amintit că, în ultimii ani, România şi-a consolidat statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

„Evoluţiile din vecinătatea noastră estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către ţara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic şi economic, în procesul de consolidare a securităţii regionale. Statutul României de vector de stabilitate şi furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani.

Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil, aspecte esenţiale pentru securitatea naţională şi pentru cea europeană şi transatlantică. Vom continua, aşadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naţionale de apărare şi pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creşterea eficienţei eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea naţională să fie întărită”, a afirmat Iohannis.

El a menţionat, în context, că obiectivele României la Marea Neagră rămân neschimbate: „Respectiv, consolidare în partea estică a unei zone stabile democratice şi prospere prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euroatlantice, precum şi dinamizarea cooperări regionale cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, însoţit de soţia sa, Carmen, a ajuns la Constanţa pentru a participa la festivităţile organizate de Ziua Marinei. La eveniment participă şi premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Ziua Marinei Române din acest an este sărbătorită altfel, având în vedere noile condiţii impuse de pandemia de coronavirus. Potrivit agendei publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va ajunge la festivităţile de la Constanţa la ora 9.55.

MApN a anunţat că ediţia din 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se desfăşoară, spre deosebire de anii trecuţi, cu precădere în mediul online.

Sâmbătă va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30 – 13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10,00 – 11,00.

Pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Navale au fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice „Marea în culori” (concurs de fotografie digitală) şi „Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?”, precum şi proiectele virtuale „Lecţia de istorie”, „Oameni în uniformă de marină” şi „Portret de marinar, schimb de generaţii”, care oferă publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.

Ziua Marinei, sărbătorită fără spectatori din cauza epidemiei de coronavirus

Forţele Navale au anunţat că Ziua Marinei se desfăşoară diferit faţă de alţi precedenţi din cauza măsurilor aplicate pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

„Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuşi, câteva elemente tradiţionale”, se arată în comunicat.

La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Supă trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării. La ceremonii participă şi premierul Ludovic Orban.

Exerciţiu naval, în Portul militar Constanţa

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia.

„Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie, conform News.ro.

Defilări de nave, în zona Cazinoului Constanţa

FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare.

Forţele Navale au mai menţionat că echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari.

Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata „Mărăşeşti”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 „Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă „Ştefan cel Mare” şi nava „Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

În anii trecuţi, manifestările de Ziua Marinei aveau loc pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, iar timp de aproximativ o oră şi jumătate militarii prezentau în faţa publicului exerciţii cât mai complexe, iar navele militare, aflate în aceeaşi zonă, puteau fi admirate de turişti şi de constănţeni.

La manifestările de la Constanţa asistau, în anii trecuţi, mii de persoane.