Preşedintele Macron şi premierul Marii Britanii, Boris Johnson, promit măsuri dure după ce 30 de migranţi s-au înecat lângă Calais

Şeful statului francez a cerut ''o reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni preocupaţi de provocarea migraţiei'' şi a dat asigurări că ''se va face totul pentru a-i găsi şi condamna pe cei responsabili'' de această dramă.

25 nov. 2021, 09:27
Preşedintele Macron şi premierul Marii Britanii, Boris Johnson, promit măsuri dure după ce 30 de migranţi s-au înecat lângă Calais

Preşedintele Macron a anunţat cel puţin 31 de morţi, în timp ce bilanţul precedent al poliţiei anunţa că 27 de persoane au murit miercuri în scufundarea ambarcaţiunii lor în largul coastei portului Calais, un oraş din nordul Franţei devenit punctul de plecare pentru încercările de traversări către coastele britanice.

Migranţii se îndreptau spre Marea Britanie şi s-au înecat după ce barca în care se aflau s-a scufundat, au anunţat autorităţile franceze. Publicaţia La Voix Du Nord a scris că barca a fost lovită de un vas mai mare.

Preşedintele Macron a făcut referire la ”reţelele de contrabandişti care, exploatând sărăcia şi suferinţa, pun în pericol vieţi omeneşti şi în cele din urmă decimează familii.”

Franţa a acţionat, împreună cu Marea Britanie, pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti” şi ”de la începutul anului, datorită mobilizării a 600 de poliţişti şi jandarmi, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi pe coasta de nord şi 44 de reţele de contrabandişti dezmembrate”, a precizat preşedintele francez, adăugând că ”7.800 de migranţi au fost salvaţi”.

Macron şi Boris Johnson se angajează să oprească bandele de contrabandişti

”În pofida acestei acţiuni, de la 1 ianuarie au avut loc 47.000 de încercări de traversare” a Canalului Mânecii, a menţionat el, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Johnson s-a declarat „şocat, revoltat şi profund întristat” de cele întâmplate. Johnson şi Macron au stabilit, într-o convorbire telefonică, „să facă tot posibilul pentru a opri bandele responsabile”.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a spus că este cea mai gravă pierdere de vieţi în Canalul Mânecii de când a început să colecteze date, în 2014.

Crucea Roşie britanică a descris tragedia ca „sfâşietoare cu adevărat” şi a cerut guvernului britanic să înlesnească, nu să îngreuneze, solicitarea de azil în Regat.

Citeşte şi: Bombă politică în Suedia. Premierul Magdalena Andersson şi-a dat demisia la doar 8 ore de la învestirea în funcţie