Bombă politică în Suedia. Premierul Magdalena Andersson şi-a dat demisia la doar 8 ore de la învestirea în funcţie

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, aleasă miercuri premier de parlamentul ţării, a fost constrânsă să demisioneze după mai puţin de opt ore, din cauza respingerii bugetului pe care l-a propus şi a plecării aliaţilor săi ecologişti din guvern.

24 nov. 2021, 20:28
Bombă politică în Suedia. Premierul Magdalena Andersson şi-a dat demisia la doar 8 ore de la învestirea în funcţie

Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială„, a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

„I-am cerut preşedintelui parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat”, a indicat ea.

Citeşte şi Suedia introduce pentru prima dată certificatul de vaccinare COVID. Unde va fi prezentat de la 1 decembrie

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie.

Aceasta este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat ‘cu un partid de extremă dreapta’, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Citeşte şi Medic român din Suedia, avertisment privind tratamentele anti-covid de pe piaţa neagră: „Medicina de bloc poate ucide”