Preşedintele Parlamentului European, nemulţumit de rezultatele teleconferinţei la care a participat şi Iohannis. Ce concluzii a tras

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis vineri că se aştepta "la o mai mare asumare de responsabilitate din partea liderilor" din UE la summitul desfăşurat joi prin teleconferinţă, spunând că UE reprezintă mai mult decât suma guvernelor naţionale.

27 mart. 2020, 12:50
Preşedintele Parlamentului European, nemulţumit de rezultatele teleconferinţei la care a participat şi Iohannis. Ce concluzii a tras

Mă aşteptam la o mai mare asumare de responsabilitate din partea liderilor naţionali. Acum avem la dispoziţie două săptămâni să lucrăm pentru a găsi noi răspunsuri, iar în acest timp sperăm că rezervele pe care le-au avut unii vor dispărea„, a spus David Sassoli, citat într-un comunicat al PE.

La summitul Celor 27 s-a decis să se amâne examinarea unor măsuri mai ample împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19. Premierul italian Giuseppe Conte a ameninţat că nu va semna o declaraţie comună dacă Uniunea Europeană nu va adopta măsuri forte, ‘cu instrumente financiare inovatoare şi în mod real adecvate unui război pe care trebuie să-l purtăm împreună‘. În acest context, Cei 27 au convenit ‘să prezinte propuneri într-un termen de două săptămâni’.

Citeşte şi Boris Johnson are coronavirus. Anunţul oficial a fost făcut chiar de premierul Marii Britanii VIDEO

Instituţiile europene luptă să ne apere cetăţenii, sănătate şi democraţia. Nimeni nu poate ieşi singur din această stare de urgenţă. De aceea trebuie să respingem obtuzitatea şi egoismul unor guverne„, a adăugat preşedintele PE. „Europa reprezintă mai mult decât guvernele naţionale. Ţările trebuie să poată cheltui cât au nevoie să cheltuiască. Pentru asta, avem nevoie de un instrument comun pentru garanţiile de împrumut„, a mai transmis Sassoli.

El a atras atenţia că „guvernele trebuie să recunoască rapid că Europa care va ieşi din această criză nu va mai fi aceeaşi ca până acum”. „Acest lucru nu este înţeles suficient. Instituţiile UE au înţeles asta, iar acum şi guvernele naţionale trebuie să înţeleagă”, a încheiat David Sassoli.