Preşedintele PE se scuză pentru comentariile sale controversate cu privire Benito Mussolini

Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a formulat joi scuze pentru afirmaţiile sale controversate cu privire la Benito Mussolini, afirmaţii criticate de mai multe grupuri politice, dintre care unele i-au cerut demisia.

14 mart. 2019, 15:00
Preşedintele PE se scuză pentru comentariile sale controversate cu privire Benito Mussolini

„În calitate de antifascist convins, îmi prezint scuzele tuturor celor care au putut fi jigniţi de ceea ce am spus. Afirmaţiile mele nu aveau în niciun caz scopul de a justifica sau a minimiza un regim antidemocratic şi totalitar”, a dat asigurări Tajani, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat miercuri după-amiaza unui post de radio din ţara sa, interviu consemnat de dpa şi cotidianul La Repubblica, conservatorul italian Antonio Tajani a declarat că Benito Mussolini „a făcut unele lucruri pozitive” în timpul regimului său. „Înainte de a declara război întregii lumi, urmându-l pe Hitler, înainte de a introduce legile rasiale (…), el a făcut unele lucruri pozitive pentru a construi infrastructura în ţara noastră. (…). Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist şi nu-i împărtăşesc gândirea politică. Dar, dacă trebuie să fim oneşti, Mussolini a construit străzi, poduri, clădiri, facilităţi sportive, a asanat atâtea zone ale ţării noastre. Când faci o judecată istorică, trebuie să fii obiectiv’, a afirmat Tajani în interviu.

Aceste afirmaţii ale lui Antonio Tajani au stârnit o polemică în Italia şi un val de proteste, joi după-amiaza, în Parlamentul European de la Strasbourg, potrivit Agerpres.

„Îi cer preşedintelui Parlamentului European să-şi retragă declaraţiile, în caz contrar ar trebui să se retragă el însuşi”, a declarat eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, copreşedintele grupului Verzilor.

La rândul său, preşedintele grupului liberalilor din ALDE în parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, i-a cerut lui Antonio Tajani „să-şi prezinte scuze”.

În schimb, preşedintele Parlamentului European a fost apărat de partidul său, Partidul Popular European (PPE, dreapta), care a subliniat faptul că el este un democrat şi împărtăşeşte cu grupul său parlamentar „condamnarea fascismului”.