Preşedintele Poloniei acuză Comisia Europeană de o poziţie părtinitoare faţă de reformele judiciare din ţara sa

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a susţinut vineri, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, reformele judiciare promovate în ţara sa, dar criticate de Comisia Europeană, el afirmând că aceste reforme sunt bazate pe măsuri similare adoptate de alte state membre ale UE, precum Spania sau Suedia.
Romania TV
26 ian. 2018, 20:30
Preşedintele Poloniei acuză Comisia Europeană de o poziţie părtinitoare faţă de reformele judiciare din ţara sa

”Nu pot să înţeleg de ce (instituţiile europene) sunt atât de lipsite de obiectivitate în evaluarea lor privind situaţia din Polonia şi reformele noastre judiciare (…) Nu înţeleg de ce schimbările noastre, reformele noastre, sunt văzute ca antidemocratice, în timp ce aceleaşi instituţii sunt ok faţă de reforme la fel din alte ţări”, a spus Andrzej Duda în timpul unei dezbateri despre Europa Centrală şi de Est, informează agenţia PAP.

”Mă tem că (…) este mai mult o problemă politică decât o problemă instituţională reală”, a continuat preşedintele polonez, calificând apoi poziţia Comisiei Europene drept ”total părtinitoare”. ”Suntem un membru cu drepturi egale în UE, a şasea cea mai mare ţară. Vă rugăm să fiţi obiectivi faţă de noi!”, a indicat el mai departe.

Vorbind, într-un alt context, despre problema ”ştirilor false” (fake news), el a spus că ”dezinformarea este un lucru foarte periculos”. Întrebat dacă sugerează astfel că executivul comunitar dezinformează, preşedintele polonez a răspuns: ”În opinia mea, Comisia Europeană este o victimă a dezinformării (…) din partea actualei opoziţii din Polonia, care a pierdut puterea după alegerile din 2015”.

Citeşte şi Ţări est-europene cer UE să acţioneze „strict în limita competenţelor”, după anunţul de condiţionare a fondurilor de statul de drept

Totuşi el a apreciat că acum cel mai important lucru este dialogul cu Comisia Europeană. ”Cu câteva luni în urmă nu exista niciun dialog, ci doar dictat (…) Acum situaţia s-a schimbat puţin”, a spus preşedintele Andrzej Duda, provenit din rândul formaţiunii conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), majoritară în parlamentul de la Varşovia şi care conduce guvernul.

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană imediat după ce această formaţiune a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015, potrivit Agerpres.

Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care s-a concretizat în principal în înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise înaintea alegerilor, conservatorii afirmând că liberalii – actuala opoziţie – au încercat prin acele numiri să-şi asigure controlul respectivei instanţe în perspectiva pierderii alegerilor.

Reforme adoptate mai recent vizează în special funcţionarea tribunalelor de drept comun, a Curţii Supreme şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi, după adoptarea a două proceduri de infringement împotriva Poloniei – una privind statul de drept şi cealaltă privind nerespectarea cotelor de refugiaţi – a activat Articolul 7 din Tratatul UE, care ar putea să conducă la suspendarea dreptului ei de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

În replică, guvernul de la Varşovia susţine că a întreprins aceste măsuri pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi corupt, în care s-a format o elită ce s-a îndepărtat de problemele cetăţenilor, acuzând totodată oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept în Polonia sunt mai degrabă politice decât juridice.

Oficiali polonezi au sugerat săptămâna aceasta că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

”Fondurile structurale nu sunt acte de caritate, ci un mijloc de a egaliza şansele de plecare; ele sunt acordate în funcţie de veniturile dintr-un stat dat”, a spus vineri ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, declarându-se ”îngrijorat că UE tratează aceasta ca un mecanism de a exercita presiuni sau chiar de şantaj”. În urma aderării la UE, Polonia şi-a deschis piaţa pentru companiile străine, care ”au obţinut astfel profituri semnificative’, prin urmare ‘Polonia are dreptul să primească anumite compensaţii sub forma fondurilor structurale”, a explicat el.

Anterior, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a confirmat că a primit din partea Colegiului Comisarilor sarcina să propună o ”definiţie” care să evidenţieze că toate statele membre trebuie să respecte statul de drept. ”Nu vorbim despre condiţionalitate, care este de asemenea ceva interpretat greşit, ci de o definiţie în sensul că un stat membru trebuie să aibă un sistem judiciar funcţional şi independent”, a spus ea, refuzând să dea detalii despre cum ar putea fi legată accesarea fondurilor europene de statul de drept, menţionând doar că dezbaterea ”este abia la început” şi chestiunea va fi aprofundată pentru a ”formula o definiţie a precondiţiei necesare” care să nu lase loc de interpretări.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță care este, de fapt, legătura astrologiei cu divinitatea: ”Stelele sunt de la Dumnezeu!”
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia