Preşedintele Romalimenta a răbufnit după ce un europarlamentar român a spus că vine foametea în Europa: „Se bagă în lucruri pe care nu le știe”

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta - federatia patronatelor din industria alimentară, a răbufnit după ce europarlamentarul Daniel Buba a spus că vine foametea în Europa.

18 mart. 2022, 12:43
Preşedintele Romalimenta a răbufnit după ce un europarlamentar român a spus că vine foametea în Europa: „Se bagă în lucruri pe care nu le știe”

Preşedintele Romalimenta a răbufnit după ce un europarlamentar român a spus că vine foametea în Europa. Sorin Minea i-a asigurat pe români că anul acesta nu vom avea niciun fel de probleme, precizând că recolta de cereale a fost imensă.

Preşedintele Romalimenta a răbufnit după ce un europarlamentar român a spus că vine foametea în Europa

Sorin Minea spune că România a devenit primul mare exportator de cereale din Europa şi îi asigură pe români că au fost făcute rezerve suficiente, astfel încât ţara noastră să nu rămână fără provizii.

Citeşte şi După izbucnirea războiului în Ucraina, România a devenit cel mai mare exportator de grâu şi orz din UE

”România a devenit primul mare exportator de cereale din Europa. Noi eram într-o poziție privilegiată. În ultimii 20 de ani, nu cred că România a importat cereale. Poate, la un moment dat, porumb. Deci, din punct de vedere al nostru, ar trebui să fie un boom financiar. Nu știu dacă exportul de la ora actuală va crea boom-ul financiar sau va avea urmări apoi, pentru că, noi, întotdeauna am avut tendința de a sări calul. Din ceea ce cunosc, rezervele sunt făcute. Pentru anul acesta nu este nicio problemă, am avut o recoltă imensă și avem de multe ori necesarul României”, a spus Minea, potrivit DCNEWS.Ro. 

Preşedintele Romalimenta atrage atenţia că preţul grâului ar putea ajunge la 2000 de euro.

”Prețul grâului, care acum este la 1700 de euro, se așteaptă să ajungă la 2000 de euro. Economic, totdeauna prețul este același, mai ales într-o Europă unită (n.r. deci și în România). Dacă prețul ajunge la 2.000 de euro, și ce se exportă, dar și ceea ce rămâne pe piață va fi 2.000 de euro. Asta este marea problemă, creșterea de preț.” a declarat Sorin Minea.

Reamintim că recent, europarlamentarul Daniel Buba a susţinut că în Ucraina nu se mai cultivă pământul şi că Europa se va confrunta cu foamete.

”O să vină foamete în UE. Am fost în Ucraina și nu e nicio palmă de pământ lucrată.”, spune Daniel Buba.

Sorin Minea a confirmat, însă, că Ucraina continuă să lucreze pământul agricol şi spune despre afirmațiile europarlamentarului ”domnia sa are multe idei care ne bagă în ceață pe toți”.

”Are foarte multe ieșiri, se bagă în lucruri pe care nu le știe. Domnia sa nu are nici în clin, nici în mânecă cu agricultura sau industria alimentară și vorbește de obicei după ureche. Europa este producătoare de cereale, nu importatoare. E o greșeală fundamentală. Nu Europa e menționată când vorbim de foamete, Europa poate fi menționată când vorbim despre prețuri, e fantastic de scumpă. Europa va găsi oportunitatea să exporte mâncarea, în niciun caz să importe” a spus Sorin Minea.

Citeşte şi Război în Ucraina. România a ajuns cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb din UE