România nu produce cea mai bună carne de porc din Europa. Țara care este pe primul loc, dezvăluită de președintele Romalimenta

Pe lângă faptul că acoperă doar 20% din cererea de carne de porc, din cauza pestei porcine, România nu se poate lăuda nici cu cea mai bună carne.

27 nov. 2023, 18:44
România nu produce cea mai bună carne de porc din Europa. Țara care este pe primul loc, dezvăluită de președintele Romalimenta
România nu produce cea mai bună carne de porc din Europa

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a dezvăluit ce țară are cea mai bună carne de porc. Întrebat dacă porcul românesc este cel mai bun, acesta a răspuns: „Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult”, potrivit m.dcnews.ro.

Citește și: Carne de porc de Crăciun 2023. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine?

Cu privire la situația din România, președintele Romalimenta a subliniat că avem un deficit cronic, „acoperim 20% din cerere”.

„Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump.

Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust. Contează și rasa porcului, dar și vârsta. Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne.

Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli. În rest sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună”, spune Sorin Minea, potrivit sursei citate.

Citește și: Preşedintele Romalimenta dezvăluie cât va costa carnea de porc de sărbători. Au dreptate românii care îşi fac de acum provizii, de teama scumpirilor?

Acesta mai precizează că un porc de carne crescut în curte se sacrifică cam pe la 8 luni – 1 an, fiind altă fibră și calitate – mai bune, în timp ce unul crescut industrial este sacrificat la cinci luni peste tot.