Preşedintele rus Vladimir Putin, în vizită la Papa Francisc

Președintele rus Vladimir Putin va fi primit la 10 iunie la Vatican de Papa Francisc, pentru a doua oară de la alegerea Suveranului Pontif, a indicat joi purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

04 iun. 2015, 10:55
Preşedintele rus Vladimir Putin, în vizită la Papa Francisc

‘Președintele Putin se va deplasa la Vatican pentru a se întâlni cu Papa în după-amiaza zilei de miercuri, 10 iunie’, a indicat purtătorul de cuvânt adjunct, părintele Ciro Benedettini, în timp ce estul Ucrainei se confruntă cu nou val de violențe sângeroase, relevă agenția franceză de presă.

În noiembrie 2013, președintele rus a vizitat deja Vaticanul, unde s-a întâlnit cu Suveranul Pontif. Kremlinul anunțase la 1 iunie că șeful statului rus prevede să se deplaseze în următoarele zile la Milano, unde se desfășoară Expoziția universală.

Vizita președintelui Vladimir Putin la Vatican are loc în contextul tensiunilor încă acute între Moscova și Occident ca urmare a crizei ucrainene. Sfântul Scaun și Papa Francisc au făcut apel la reconciliere către ucraineni, care sunt împărțiți între ortodocși și catolici uniați atașați Romei.

Citeşte şi Anunţ oficial: Papa Francisc vine în România. A acceptat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis

Dar Vaticanul a rămas prudent în această criză, Jorge Bergoglio denunțând un ‘război între creștini’. Vaticanul a fost criticat dur de catolicii uniați de absența unei condamnări directe a politicii ruse în Ucraina.

Relațiile între Moscova și Occident sunt la cel mai scăzut nivel după Războiul rece, după anexarea Crimeii la Rusia în martie 2014 și izbucnirea conflictului armat din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiștii proruse.

Violențele au cunoscut miercuri o nouă recrudescență, autoritățile ucrainene acuzând separatiștii proruși din estul țării de lansarea unei ‘ofensive majore’. Reizbucnirea în forță a ostilităților s-a soldat cu cel puțin 24 de morți în ultimele 24 de ore.