Preşedintele sârb anunţă ALEGERI ANTICIPATE. A dizolvat Parlamentul

Președintele sârb Tomislav Nikolic a convocat vineri alegeri legislative anticipate pentru 24 aprilie, al treilea scrutin organizat în patru ani în Serbia.

RomaniaTV.net
04 mart. 2016, 16:02
Preşedintele sârb anunţă ALEGERI ANTICIPATE. A dizolvat Parlamentul

‘Tocmai am semnat actul privind dizolvarea Parlamentului și decizia de a convoca alegeri pentru 24 aprilie’, a declarat Nikolic într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat sârbă (RTS).

Nikolic și-a anunțat decizia în urma unei propuneri a guvernului sârb de a convoca acest scrutin, cu doi ani înainte de termenul constituțional de patru ani.

Guvernul sârb a anunțat că încearcă să obțină un nou mandat de patru ani pentru ‘a asigura un standard de viață european și pentru a stabili fără echivoc drumul țării către viitor’.

‘Un nou mandat este necesar pentru a duce la bun sfârșit reformele și pentru a permite țării să se afle la porțile Uniunii Europene’, a afirmat executivul sârb.

În martie 2014, Partidul Sârb pentru Progres (SNS) al premierului în exercițiu Aleksandar Vucic, care deține o majoritate confortabilă în Parlament — 158 din cele 250 de locuri—, a revenit la putere după alegerile legislative anticipate. Aliatul său actual în cadrul guvernului, Partidul Socialist (SPS), a obținut 44 de locuri.

Acest scrutin a fost organizat cu doi ani înainte de încheierea mandatului de patru ani al Parlamentului la cererea SNS care a dorit un mandat mai clar pentru realizarea reformelor economice dificile în această fostă republică iugoslavă.

La sfârșitul lunii decembrie 2015, Serbia a deschis primele două capitole ale negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ca urmare a normalizării relațiilor sale cu Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză care și-a declarat unilateral independența în 2008 și pe care Belgradul refuză să o recunoască.