Preşedintele Senatului, declaraţie-surpriză despre vaccinarea obligatorie: Democraţia nu trebuie confundată cu lipsa regulii!

Preşedintele Senatului vne cu o declaraţie surprinzătoare. Anca Dragu spune că este “un pas important” decizia CEDO potrivit căreia vaccinarea obligatorie este “necesară într-o societate democratică”.

09 apr. 2021, 12:07
Preşedintele Senatului, declaraţie-surpriză despre vaccinarea obligatorie: Democraţia nu trebuie confundată cu lipsa regulii!

Preşedintele Senatului, declaraţie-surpriză despre vaccinarea obligatorie. “Decizia CEDO pare că pune o ierarhie între drepturi şi spune cumva că dreptul la viaţă este important şi că într-o democraţie trebuie respectate nişte reguli. Democraţia nu trebuie confundată cu lipsa regulii”, a afirmat Dragu, vineri, la Senat, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului, declaraţie-surpriză despre vaccinarea obligatorie: Democraţia nu trebuie confundată cu lipsa regulii!

Întrebată dacă această decizie a CEDO poate determina obligativitatea vaccinării anti-COVID 19 în România, Dragu a răspuns: “Această decizie va fi luată în considerare de către specialişti când se va formula o recomandare sau alta. Dar este un pas important”.

Întrebat despre anunţul CEDO, potrivit căruia vaccinarea obligatorie ar putea să fie necesară într-o societate democratică, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea din România este gratuită și voluntară.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, despre decizia CEDO care spune că vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”: „CEDO discută despre studii speciale, nu cele experimentale, ca cele din cazul Covid”

El a negat că un astfel de lucru ar fi fost luat în calcul de către autorităţile române, transmite Agerpres.

„Nu este cazul de acest lucru. Nici nu a fost pus în discuţie acest aspect vreodată. În România, repet, vaccinarea este gratuită, este voluntară şi se face cu vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a precizat Gheorghiţă.

Vaccinarea obligatorie este “necesară într-o societate democratică”, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”, scrie Agerpres.

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Citeşte şi: CEDO aruncă BOMBA: vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”. Reacţiile lui Valeriu Gheorghiţă şi Augustin Zegrean