Preşedintele separatist catalan va fi judecat pentru nesupunere

Preşedintele regiunii spaniole Catalonia, Quim Torra, va fi judecat pentru nesupunere, după ce a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe clădiri publice, transmite AFP.

12 iul. 2019, 14:30
Preşedintele separatist catalan va fi judecat pentru nesupunere

Tribunalul superior al Cataloniei, cea mai înaltă instanţă judiciară a regiunii, a anunţat vineri că a dispus deschiderea unui proces împotriva lui Quim Torra ‘pentru un delict de nesupunere’, scrie Agerpres. Data procesului urmează să fie comunicată.

Parchetul cere condamnarea preşedintelui separatist Torra la 20 de luni de interdicţie de eligibilitate, ceea ce l-ar împiedica pe acesta să rămână în funcţie.

Cazul datează din luna martie, când autoritatea electorală spaniolă i-a ordonat lui Quim Torra să retragă simbolurile de independenţă de pe clădirile publice, pentru a garanta neutralitatea instituţională pe perioada campaniei pentru alegerile legislative de la sfârşitul lui aprilie.

În cauză se află în special un banner afişat pe faţada sediului guvernului catalan din Barcelona, cu sloganul ‘Libertate pentru prizonierii politici şi exilaţi’, şi pe care figura o panglică galbenă.

Panglica galbenă este folosită de separatiştii catalani pentru a cere eliberarea liderilor lor aflaţi în detenţie provizorie şi judecaţi la Madrid pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017.

După ce a ignorat de două ori termenul impus de autoritatea electorală, guvernul catalan a sfidat ordinul, acoperind acest banner cu un altul similar, având o panglică albă tăiată cu o linie roşie.

Preşedintele Quim Torra a sfârşit însă prin a ceda, retragând bannerul, înainte de intervenţia poliţiei.