Preşedintele Serbiei afirmă că migraţia în masă este cea mai mare provocare actuală

Președintele sârb Tomislav Nikolic a lansat miercuri, în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU de la New York, un apel la organizarea unui forum internațional cu privire la criza refugiaților, pe care a calificat-o drept cea mai mare provocare a zilelor noastre.

01 oct. 2015, 15:36
Preşedintele Serbiei afirmă că migraţia în masă este cea mai mare provocare actuală

”Dezastrul umanitar cu care se confruntă lumea în prezent este doar o consecință a crizei care zguduie Siria de patru ani în absența unui răspuns adecvat din partea comunității internaționale”, a spus Nikolic în intervenția sa.

Șeful statului sârb a reamintit că Serbia a fost considerată vinovată pentru războiul din fosta Iugoslavie care a izbucnit în aceleași mod ca în cazul conflictului din Siria, potrivit Agerpres.

Tentativele de a cataloga sârbii drept autori de genocid sunt cel mai bine zădărnicite de faptul că de la începutul anului până la 14 septembrie Serbia a primit peste 125.000 de refugiați, cărora le-a furnizat adăpost, hrană și securitate, spre deosebire de unele țări care încearcă să îi țină în ghetto-uri în spatele unor garduri de sârmă”, a afirmat președintele sârb.

Citeşte şi Ministrul de Interne avertizează: Germania nu va putea face faţă afluxului de refugiaţi

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat marți că peste o jumătate de milion de migranți și refugiați au sosit în Europa în 2015 după ce au traversat Marea Mediterană, călătorie în urma căreia circa 3.000 au murit sau sunt dați dispăruți.

În total, aproape 515.000 de migranți și refugiați au traversat Mediterana, dintre care circa 383.000 au ajuns în Grecia, iar în jur de 129.000 în Italia. Din acest total, 54% sunt sirieni (71% dintre persoanele sosite în Grecia) și 13% afgani. În același timp, în jur de 2.980 de refugiați și migranți și-au pierdut viața ori au fost dați dispăruți în timpul traversării Mediteranei spre coastele Europei. În întregul an 2014, numărul acestor persoane a fost de circa 3.500, potrivit UNHCR.