Președintele Serbiei reacționează dur după atacurile armate din ultimele zile: ”Vom dezarma Serbia, iar pedepsele vor fi drastice!”

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat vineri, după atacurile armate din ultimele două zile, soldate în total cu 17 morţi, că autorităţile vor lua măsuri urgente, una dintre acestea fiind înăsprirea drastică a condiţiilor de posesie a armelor, scopul fiind „dezarmarea Serbiei”, relatează presa locală.

05 mai 2023, 17:07
Președintele Serbiei reacționează dur după atacurile armate din ultimele zile: ”Vom dezarma Serbia, iar pedepsele vor fi drastice!”

Preşedintele Vucic a ţinut un discurs după tragedia din două sate de lângă Mladenovac, în care un tânăr de 21 de ani a ucis, joi seara, opt persoane şi a rănit alte 14. Atacul armat a intervenit la nici 48 de ore de la masacrul dintr-o şcoală publică din Belgrad, unde un elev de 13 ani a tras cu arma tatălui său şi a ucis opt copii şi un paznic, rănind alţi şase elevi şi o profesoară, într-un act tulburător şi fără precedent în Serbia pe care băiatul îl planificase cu o lună înainte.

Aleksandar Vucic a anunţat că guvernul va pregăti amendamente la Legea privind muniţiile, care vor înăspri restricţiile privind deţinerea de arme. „Sunt aproximativ 400.000 de persoane, toate vor fi supuse măsurilor de rigoare. Vom dezarma Serbia, iar pedepsele vor fi drastice. Pentru puţinele arme care vor rămâne, vor exista controale timp de şase luni, cu examene medicale, psihiatrice şi de altă natură, iar atunci când serviciile competente vor spune, se va efectua un test de droguri obligatoriu, anunţat cu doar 48 de ore înainte”, a detaliat preşedintele, potrivit News.ro.

De asemenea, Ministerul de Interne va emite un moratoriu asupra eliberării oricăror arme pentru următorii doi ani, inclusiv a armelor de vânătoare. Sancţiunile pentru deţinerea şi vânzarea neautorizată de arme vor creşte.

Citește și: Viktor Orban: „Dacă Trump ar fi fost președinte, nu ar fi fost niciun război! Întoarceți-vă la Casa Albă!” (VIDEO)

„În special, sunt majorate pedepsele pentru portul de obiecte periculoase, cum ar fi cuţite şi bricege, cu care copiii pot provoca răni grave prietenilor lor”, a mai spus Vucic. El a adăugat că, deşi numărul de arme a fost redus în perioada anterioară, nu este suficient, ceea ce sporeşte insecuritatea publică.

Preşedintele a mai spus că a fost luată în considerare introducerea detectoarelor de metale la intrările în şcolile din Serbia, dar s-a ajuns la concluzia că acestă măsură nu ar ajuta prea mult, aşa că deocamdată fiecare şcoală din Belgrad va avea alocat un poliţist.

„Am sugerat să revenim la pedeapsa cu moartea, dar premierul şi guvernul au respins ideea, spunând că, alături de Belarus, am fi singura ţară de acest fel din Europa. M-au informat că este împotriva Convenţiei Europene”, a mai declarat Vucic.

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul tentativei de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Ultimele informaţii indică o înscenare