Răsturnare de situaţie în cazul tentativei de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Ultimele informaţii indică o înscenare

Presupusa tentativă de asasinat de săptămâna aceasta asupra procurorului general al Bulgariei ar putea fi, de fapt, o făcătură, susțin mai mulţi demnitari bulgari, după dubiile legate de probele care susțin versiunea oficială a desfășurării evenimentelor.

05 mai 2023, 12:25
Răsturnare de situaţie în cazul tentativei de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Ultimele informaţii indică o înscenare
Răsturnare de situaţie în cazul tentativei de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Ultimele informaţii indică o înscenare

Răsturnare de situaţie în cazul tentativei de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei de la Sofia susţin că bomba de pe marginea drumului era de fapt o petardă şi că Ivan Gheşev nu a fost nicio clipă în pericol, scrie Politico. Asta după autoritățile au afirmat că procurorul șef al țării a scăpat nevătămat după ce o bombă amplasată la marginea șoselei a explodat în timp ce trecea pe lângă ea.

Borislav Sarafov, șeful Serviciului Național de Investigație, a declarat pentru presa bulgară despre o explozie „extrem de puternică”, generând o coloană înaltă de foc și un crater lat de trei metri în carosabil: „Evident că bomba era menită să ucidă”.

Reporterii care au ajuns la locul exploziei au găsit doar un petic de iarbă, puțin arsă, ceea ce a stârnit, pe rețele de socializare, un val de ironii, iar unele dintre cele mai cunoscute personaje din opoziția bulgară s-au alăturat acestui cor al dubiilor. „Urmările presupusei explozii arată mai degrabă ca și cum cineva ar fi încercat să sperie iepuri decât să ducă la capăt un asasinat”, a declarat, glumind cu jurnaliștii bulgari, Asen Vasilev, cofondator al partidului anticorupție Continuăm Schimbarea.

Ivan Gheşev, un personaj controversat în Bulgaria, deține puterea de a inculpa presupuși mafioți care – afirmă lideri ai opoziției – s-au infiltrat până la cele mai înalte niveluri ale statului. Este acuzat că nu o face, iar atentatul ar fi putut fi înscenat de oficiali corupți care vor să-l scape de apelurile de a fi tras la răspundere.

Citeşte şi: Tentativă de asasinare a procurorului general al Bulgariei. O bombă a explodat pe stradă în timp ce acesta trecea cu maşina oficială

Mai mult, mediapool.bg scrie că Ivan Gheşev nu a călătorit cu familia sa în timpul exploziei, care oricum nu a fost suficient de puternică pentru a răni pe cineva. Practic, ultimele informaţii distrug complet versiunea acuzării conform căreia cineva a încercat să-l omoare pe Ivan Gheşev .

Explozia a avut loc pe drumul Sofia – Samokov, iar versiunea oficială a anchetei este că Ivan Gheşev se întorcea de la un eveniment la baza parchetului din „Tsigov Chark”. Curios,  nu există o explicație pentru care procurorul-şef a urmat acest traseu, care este destul de diferit de cel obișnuit.

Ivan Demerdzhiev a contestat şi expertiza unui expert israelian, ajuns în Bulgaria cu doar o oră și jumătate înainte de explozie, care susţine varinta oficială: „Nu pot garanta că această persoană este un expert. Știu că a vizitat locul accidentului în aceeași zi. Știu că în aceeași zi mai devreme a aterizat la Sofia”.