Preşedintele sirian, ironizat pe Internet: Bashar al-Assad este „răţoiul” Primei Doamne a Siriei

Într-una dintre corespondenţele electronice secrete, care au ajuns pe mâinile combatanţilor sirieni şi, mai departe, la cotidianul britanic The Guardian, schimbate între ei de soţii Assad, soţia preşedintelui, Asma, îl porecleşte afectuos pe Bashar "răţoi". După această dezvăluire, militanţii sirieni şi alţi utilizatori de Internet au postat pe Internet zeci de caricaturi şi filme în care îl ironizează pe liderul de la Damasc.

RomaniaTV.net
29 mart. 2012, 08:49
Preşedintele sirian, ironizat pe Internet: Bashar al-Assad este „răţoiul” Primei Doamne a Siriei

În mesajul publicat la 18 ianuarie, Asma se referă la soţul ei ca la „răţoiul meu «chel»” şi semnează, într-un amestec de engleză şi arabă „your «batta»” („raţa ta”).

De la publicare, informaţia a făcut senzaţie şi a devenit sursă de umor pentru internauţi. Astfel, au apărut numeroase montaje şi desene care îl parodiază pe şeful statului sirian, prezentându-l sub forma unor celebre personaje de desene animate ca Duffy Duck sau Donald Duck sau a unui mic răţoi galben.

Notele de umor nu pun însă în umbră reprimarea sângeroasă a revoltei populare care durează de un an. Astfel o caricatură îl prezintă pe Bashar al-Assad sub forma unui răţoi care poartă o mitralieră, iar alta ca un răţoi urmărit de boboci numiţi „shabbihas”, o referire la redutabila miliţie proguvernamentală.

Chiar şi manifestanţii folosesc expresia, unii dintre ei scandând recent „fie ca Allah să blesteme numele tău, fiu de raţă”, la Zabadani, în apropiere de Damasc, se arată într-o înregistrare video postată pe Internet. 

O alta prezintă manifestanţi care poartă jucării în formă de raţă ce imită sunetul scos de aceasta în cadrul unei manifestaţii nocturne în această săptămână în capitală.