Preşedintele Siriei avertizează: Butoiul cu pulbere va exploda, există riscul unui război regional

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, luni, faţă de riscul unui "război regional" în caz de acţiune militară occidentală, în timp ce Washington şi Paris susţin necesitatea unui atac asupra regimului sirian acuzat că a utilizat arme chimice, relatează AFP, citată de Mediafax.

02 sept. 2013, 20:19
Preşedintele Siriei avertizează: Butoiul cu pulbere va exploda, există riscul unui război regional

Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere iar focul se apropie astăzi (…) Toată lumea va pierde controlul situaţiei şi butoiul cu pulbere va exploda. Haosul şi extremismul se vor răspândi. Riscul unui război regional există„, a declarat preşedintele sirian pentru jurnalul Le Figaro, citat de Mediafax.

În timp ce Parisul este în prima linie alături de Washington pentru a conduce o ripostă, preşedintele Assad a avertizat faţă de o „politică ostilă poporului sirian„.

Poporul francez nu este inamicul nostru, însă (…) în măsura în care politica statului francez este ostilă poporului sirian, acest stat va fi inamicul nostru„.

Vor exista repercusiuni, negative bineînţeles, asupra intereselor Franţei„, a ameninţat acesta.

Preşedintele Francois Hollande s-a declarat săptămâna trecută „determinat” să atace regimul de la Damasc, acuzat că a utilizat arme chimice la 21 august, un atac care s-a soldat cu „cel puţin 281 de morţi” conform Parisului.

Citeşte şi Băsescu: România nu poate accepta ideea gazelor toxice de luptă, însă este nevoie de prudenţă în Siria

În Statele Unite, Barack Obama, care s-a declarat pregătit sâmbătă să atace regimul sirian însă a solicitat un vot al Congresului, a multiplicat apelurile telefonice către membri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului pentru a încerca să convingă aleşii, care trebuie să se pronunţe după 9 septembrie.

Citeşte şi Războiul este iminent în Orientul Mijlociu. Un portavion american se apropie de Siria