Preşedintele Societăţii Meteorologice Române trage un SEMNAL de ALARMĂ: Va fi o iarnă ca în 2012, vor fi trei viscole

Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române, a declarat la România TV că ne aşteaptă o iarnă grea, o iarnă asemănătoare cu cea din 2012. Potrivit acestuia, pe durata iernii ne vom confrunta cu cel puţin trei viscole. 

RomaniaTV.net
29 oct. 2017, 14:17
Preşedintele Societăţii Meteorologice Române trage un SEMNAL de ALARMĂ: Va fi o iarnă ca în 2012, vor fi trei viscole

Încerc sa dau un semnal de alarmă: patru uragane consecutive peste America, furtuni puternice in Irlanda inseamna cantitati enorme de vapori de apa in atmosfera. In acest context, in aceasta iarna este posibil sa avem de-a face cu o iarna ca cea din 2012, cu trei viscole. Si cantitatile de precipitatiile mai mari ne pot conduce catre o iarna ca cea din 2012. Este vorba despre alternanta dintre temperaturi ridicate si iarna in toata regula la munte. E un semnal care trebuie sa ne ingrijoreze si care trebuie sa ne faca sa luam masuri de readaptare la schimbarile climatice. Eu incerc sa fac corelatie cu toamna din 2011, cea dinaintea iernii din 2012, este foarte asemanatoare aceasta toamna cu aceea, mai ales in ceea ce priveste alternantele de temperatura„, a declarat Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Române.

Iarna şi-a intrat deja în drepturi în mai multe zone de munte din ţară. La această oră se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene, unde intervin utilaje de deszăpezire. Zăpada a căzut necontenit şi s-a depus într-un strat de câţiva centimetri. De asemenea, mai mulţi copaci au căzut, sub greutatea omătului, pe carosabil. Iar în judeţul Harghita, două drumuri naţionale au fost închise după ce, din cauza vântului, mai mulţi copaci au căzut la pământ. Viscolul s-a înteţit şi la Rânca. Vântul suflă cu peste 70 km/h, iar zăpada începe să se aşeze. Drumarii sunt pregătiţi să intervină şi avertizează turiştii să nu se aventureze pe drumuri fără să se informeze. Probleme sunt şi în Suceava. Tot din cauza vântului, mii de gospodării au rămas fără curent electric.

În săptămâna ce va urma  valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece. În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte. În zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.

CITEŞTE ŞI PROGNOZA METEO: Ninsori viscolite în zonele montane. Vreme rece şi vântoasă şi ploi în restul teritoriului