Preşedintele statului Peru, Pedro Pablo Kuczynski, a demisionat pentru fapte de corupţie

Preşedintele statului Peru, Pedro Pablo Kuczynski, a demisionat miercuri, pe fondul unor acuzaţii de corupţie şi a unor demersuri în Congres pentru demiterea acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

22 mart. 2018, 03:50
Preşedintele statului Peru, Pedro Pablo Kuczynski, a demisionat pentru fapte de corupţie

Fostul bancher de pe Wall Street, în vârstă de 79 de ani, a promis o tranziţie uşoară şi constituţională de putere şi a negat acuzaţiile de corupţie formulate de către partidele de opoziţie.

Cel mai bine pentru ţară este să demisionez din funcţia de preşedinte al republicii, pentru că nu vreau să fiu un obstacol în calea drumului naţiunii spre unitate şi armonie„, a spus Kuczynski în cadrul unui discurs televizat.

Congresul de la Lima, controlat de către opoziţie, urma să voteze joi pentru încheierea mandatului prezidenţial, pe motiv că Pedro Pablo Kuczynski este „inadecvat din punct de vedere moral” să conducă ţara. Vicepreşedintele Martin Vizcarra urmează să preia atribuţiile până la organizarea alegerilor anticipate.

[Kuczynski] se confruntă cu acuzaţii grave de corupţie. Nici măcar nu a oferit explicaţii, cu atât mai puţin scuze„, a transmis purtătorul de cuvânt al celui mai important partid din ţară.

 

Preşedintele peruan este acuzat de fapte de corupţie în condiţiile în care compania de construcţii braziliană Odebrecht a dezvăluit efectuarea unor plăţi în valoare de 4,8 milioane de dolari către companii deţinute de către Pedro Pablo Kuczynski şi de către un prieten apropiat al acestuia. Kuczynski a recunoscut că este proprietarul unei firme care a primit bani de la Odebrecht, dar susţine că nu există nimic ilegal cu privire la aceste plăţi.

Pedro Pablo Kuczynski ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump în cadrul unui summitul regional organizat în Peru în luna aprilie. Liderul de Casa Albă efectuează prima vizită într-o ţară din America Latină.