Preşedintele sud-coreean îşi ASUMĂ RESPONSABILITATEA pentru NAUFRAGIUL feribotului cu liceeni

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi-a asumat luni deplina responsabilitate în ceea ce priveşte bilanţul greu al naufragiului feribotului Sewol luna trecută, recunoscând că numeroase vieţi au fost pierdute din cauza incompetenţei autorităţilor.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 07:52
Preşedintele sud-coreean îşi ASUMĂ RESPONSABILITATEA pentru NAUFRAGIUL feribotului cu liceeni

‘Responsabilitatea ultimă pentru răspunsul inadecvat la acest accident îmi revine’, a declarat Park într-un discurs televizat, cu lacrimi în ochi şi aplecându-se de două ori, un gest ce semnifică regretul.

În calitatea mea de preşedintă responsabilă de viaţa şi securitatea sud-coreenilor, îmi prezint scuzele cele mai sincere pentru toate suferinţele aduse populaţiei‘, a adăugat ea. Şefa de stat, a cărei cotă de popularitate a scăzut rapid în urma naufragiului de la 16 aprilie, şi-a cerut de mai multe ori scuze, dar este pentru prima dată când îşi asumă responsabilitatea directă pentru producerea dramei. De asemenea, ea şi-a îndemnat concetăţenii să meargă înainte, după peste o lună de doliu, informează Agerpres.

Citeşte şi Naufragiul feribotului sud-coreean: Liceenii s-au FILMAT ca în TITANIC înainte de scufundarea vasului

Trei sute două persoane au murit sau sunt date dispărute după ce Sewol, un feribot cu patru punţi, s-a scufundat la 16 aprilie la ora 09:00 dimineaţa la câţiva kilometri distanţă de coasta meridională a Coreii de Sud. Majoritatea – 280 – victimelor erau liceeni plecaţi în tabără cu şcoala, originari din aceeaşi unitate de învăţământ din sudul Seulului.

Premierul Chung Hong-won a demisionat ulterior. Apelurile la demisia lui Park sunt rare, dar şefa statului a fost aprig criticată pentru o aparentă lipsă de empatie faţă de familiile afectate şi de remuşcare faţă de multiplele disfuncţionalităţi relevate de o anchetă preliminară.