Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan: Kurzii nu vor avea un stat independent. Vor plăti preţul pentru referendum

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă, că autorităţile kurde din Irak vor plăti preţul pentru organizarea referendumului pentru independenţă, adăugând că nu vor forma un stat independent, relatează The Independent.

RomaniaTV.net
30 sept. 2017, 14:35
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan: Kurzii nu vor avea un stat independent. Vor plăti preţul pentru referendum

Kurzii din Irak au organizat luni un referendum pentru independenţă, în pofida cererilor şi ameninţărilor lansate de alte state din regiune care se tem de alte posibile valuri secesioniste. Aproape 93% dintre cei care au votat în referendum s-au declarat favorabili independenţei kurzilor.

Ei nu vor forma un stat independent. Ei au deschis o rană în această regiune şi au răsucit cuţitul în ea”, a declarat Erdogan la o întrunire a partidului de guvernământ din Turcia, AKP.

De-a lungul timpului, Erdogan a construit puternice legături comerciale cu autorităţile kurde din nordul Irakului, Turcia fiind o ţară de tranzit a exporturilor petroliere din regiunea kurdă.

Nu regretăm ce am făcut în trecut. Dar, din moment ce condiţiile s-au schimbat, Guvernul regional kurd, care întreprinde acţiuni împotriva noastră, va trebui să plătească preţul pentru referendum”, a adăugat preşedintele turc.

În ultimele zile, Ankara a ameninţat în mod repetat că va recurge la sancţiuni economice împotriva regiunii kurde din Irak, iar Erdogan a afirmat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare. Cu toate acestea, liderul de la Ankara a precizat că nu va lua măsuri împotriva civililor, ci împotriva a celor care au organizat referendumul.