Preşedintele Turcinov: Ucraina nu va accepta niciodată „ocuparea teritoriului său”

Ucraina nu va accepta niciodată 'ocuparea teritoriului său și va face tot posibilul pentru eliberarea acestuia', a spus vineri președintele interimar ucrainean, Olexandr Turcinov, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat alipirea Crimeii la Federația Rusă, potrivit EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
21 mart. 2014, 15:08
Preşedintele Turcinov: Ucraina nu va accepta niciodată „ocuparea teritoriului său”

Kievul este dispus să soluționeze conflictul din Crimeea numai prin mijloace pașnice și cu medierea ONU, a spus președintele ucrainean într-o conferință de presă la care a participat și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Olexandr Turcinov a propus, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate și a cerut ONU să trimită o misiune de observatori în peninsula de la Marea Neagră. ‘Acest lucru este deosebit de important în situația în care zilnic au loc provocări la adresa militarilor ucraineni care își fac datoria constituțională în Crimeea’, a spus președintele.

Ban Ki-moon a pledat la rândul său pentru dialog între Ucraina și Rusia și a cerut ambelor părți să se abțină de la retorica ostilă și de la provocări. ‘Actuala criză se poate soluționa numai pe cale pașnică și diplomatică, în baza principiilor Cartei ONU: suveranitatea și integritatea teritorială’, a spus acesta.

‘Insist ca Ucraina și Rusia să înceapă un dialog direct’, a mai spus secretarul general al ONU, potrivit căruia ‘cu cât se va amâna acest dialog, cu atât se va îndepărta soluționarea crizei’.

Ban Ki-moon a subliniat că nu poate prevedea următorii pași sau reacția președintelui Putin, însă a cerut comunității internaționale să evite ca actualul conflict regional să devină unul global.

Olexandr Turcinov a mai declarat că Kievul este dispus să participe la dialog, în orice format, cu condiția ca Moscova să-și retragă trupele din Crimeea.

Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat vineri legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeii și Sevastopolului cu Rusia, precum și legea privind primirea în componența Federației Ruse de noi subiecți (Republica Crimeea și orașul Sevastopol), documente aprobate anterior de cele două camere ale parlamentului federal rus.