Preşedintele Ucrainei acuză România că a ocupat Bucovina de Nord, în 1918. Declaraţie stupefiantă a lui Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stârnit controverse în cadrul unui eveniment public, el declarând că Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1918.

RomaniaTV.net
23 ian. 2020, 10:50
Preşedintele Ucrainei acuză România că a ocupat Bucovina de Nord, în 1918. Declaraţie stupefiantă a lui Volodimir Zelenski

„În urmă cu 101 ani a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independentă și unită. Acesta este un citat din actul „Sluca”, care anunță unificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR și ZUNR la 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independentă și unită.

Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei„, a declarat Zelenski, potrivit infoprut.ro.

Contrar celor afirmate de Zelenski, provinciile istorice nu au fost anexate sau ocupate în 1918, ci se uneau cu acordul localnicilor, care votau în acest sens. Pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial, prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.