Preşedintele Ucrainei apare în uniformă militară. Guvernul de la Kiev cere armament ţărilor occidentale

Președintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a apărut vineri în uniformă militară susținând că țara sa face tot posibilul pentru a-și consolida forțele armate, în timp ce premierul Arseni Iațeniuk a declarat că se desfășoară negocieri cu Departamentul american al Apărării și cu structurile NATO pentru furnizarea unui ajutor tehnico-militar armatei ucrainene, consemnează agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 18:29
Preşedintele Ucrainei apare în uniformă militară. Guvernul de la Kiev cere armament ţărilor occidentale

Prezent la aplicațiile militare desfășurate la 150 de kilometri nord de Kiev, președintele Turcinov, care este și comandantul suprem al forțelor armate, a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestora. ‘Astăzi nu am asistat doar la o demonstrație, ci și la exerciții reale cu tancuri și unități aeropurtate ce au acționat în tandem’, a indicat el.

Cu această ocazie, Turcinov a menționat că se depun eforturi pentru consolidarea Forțelor Armate ucrainene și a Gărzii Naționale, care a fost constituită recent. Anterior, el a declarat că Rusia este ‘pregătită să invadeze… în orice moment’ și a avertizat asupra unei dislocări masive a trupelor ruse în apropierea graniței cu țara sa, pe lângă cele care au ocupat practic Crimeea.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmințit vineri că Rusia ar avea intenția să invadeze sud-estul Ucrainei, dar mai devreme instituția pe care o conduce a emis un comunicat în care afirmă că Moscova își rezervă dreptul de a-i protejeza pe ‘compatrioții’ săi din Ucraina.

Aplicațiile militare ale armatei ucrainene, desfășurate și în alte părți ale țării, conform unor oficiali militari, sunt menite să dea un răspuns demonstrațiilor de forță ale armatei ruse, care a efectuat în ultima vreme exerciții de amploare în apropierea Ucrainei, dar și în alte părți ale Rusiei. Însă oficialii de la Kiev, inclusiv ministrul apărării, Igor Teniuh, au recunoscut că armata ucraineană este cu inferioară tehnic și numeric celei ruse.

În acest context, tot vineri premierul Arseni Iațeniuk a declarat, la întoarcerea de la Washington, că se ‘desfășoară negocieri bilaterale și multilaterale’ pentru un ajutor tehnic ce a ar putea fi oferit Ucrainei de către SUA și NATO. ‘Orice sprijin pe care ni-l poate oferi lumea civilizată pentru a ajuta din punct de vedere tehnic Forțele Armate ale Ucrainei este luat în considerare’, a spus premierul. Însă el a asigurat din nou că țara sa nu are în vedere să soluționeze conflictul cu Rusia altfel decât pe cale pașnică.

Declarația lui Iațeniuk survine după ce publicația americană The Wall Street Journal a scris în ediția sa de vineri, citând un oficial al administrației de la Washington, că Statele Unite au refuzat să ofere Ucrainei armament, acceptând să-i furnizeze deocamdată numai rații individuale de produse alimentare pentru soldați.