Preşedintele Ucrainei îl convoacă pe Vladimir Putin la o întâlnire pe linia frontului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marţi pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în zona conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări, transmit agenţiile internaţionale de presă

20 apr. 2021, 23:27
Preşedintele Ucrainei îl convoacă pe Vladimir Putin la o întâlnire pe linia frontului

Preşedintele Ucrainei îl invită pe omologul său rus, Vladimir Putin, la o discuţie oriunde în zona de conflict Donbas, într-o încercare de a evita un război care ar duce la moartea a milioane de oameni.

„Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă”, a spus el într-un discurs adresat naţiunii.
„Milioane de vieţi” sunt în joc în cazul unui conflict între Ucraina şi Rusia, a avertizat marţi preşedintele ucrainean adresându-i-se liderului de la Kremlin.

„Preşedintele rus a spus cândva: dacă o luptă este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înţeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba despre un război real şi milioane de vieţi”, a adăugat Volodimir Zelenski într-un discursul său, conform Agerpres.

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu Macron şi Angela Merkel

„Există progrese semnificative” asupra dosarului privind încetarea focului, a declarat pentru agenţia de presă franceză purtătorul de cuvânt al delegaţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, adăugând că negocierile continuă.

După un armistiţiu în mare măsură respectat în a doua jumătate a lui 2020, confruntările s-au înmulţit de la începutul acestui an între forţele Kievului şi separatişti. Rusia este considerată de mulţi susţinătoarea militară şi financiară a acestora din urmă.

În paralel, tensiunile s-au amplificat cu Moscova, care a desfăşurat în ultimele săptămâni zeci de mii de soldaţi lângă frontiera cu Ucraina, alimentând temerile Kievului privind declanşarea unei operaţiuni militare de amploare.

Reuniunea „de urgenţă” de marţi, care a reunit reprezentanţi ucraineni şi ruşi sub medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), vine după negocieri care au avut loc online cu o zi înainte între consilieri ai liderilor ucrainean, rus, german şi francez.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră că aceste negocieri vor permite reluarea armistiţiului, la finalul unei întrevederi avute vineri cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Angela Merkel.

Ucraina acuză Rusia că vrea să o „distrugă”, în timp ce Moscova susţine că nu ameninţă pe nimeni, denunţând în acelaşi timp „provocările” Kievului.

Războiul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea lui, în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Citeşte şi: Premierul Marii Britanii a sărbătorit relaxarea restricţiilor, la o bere. Imaginea s-a viralizat în toată lumea – FOTO!