Președintele Ugandei a oferit scuze kenyenilor după ce fiul său i-a amenințat cu invazia. Aceeaşi beizadea oferea 100 de vaci Nkore pentru Giorgia Meloni

Fiul președintelui Ugandei i-a amenințat pe vecinii kenyeni cu invazia. Ulteriorul oficialul a oferit scuze Kenyei.

06 oct. 2022, 21:43
Președintele Ugandei a oferit scuze kenyenilor după ce fiul său i-a amenințat cu invazia. Aceeaşi beizadea oferea 100 de vaci Nkore pentru Giorgia Meloni

Yoweri Museveni, președintele Ugandei a oferit scuze Kenyei după ce fiul său a postat pe Twitter, în repetate rânduri, mesaje în care amenința cu invadarea vecinul din Africa de Est.

Muhoozi Kainerugaba, fiul oficialului, este considerat șeful de facto al armatei și succesorul ales de tatăl său. El a fost demis marți din funția de comandant al forțelor terestre ugandeze, după comentariile de pe rețelele de socializare care i-a înfuriat pe kenyeni.

Citește și: Tragedie aviatică în Congo. Două elicoptere ale armatei ugandeze s-au prăbuşit. Cel puțin 22 de persoane au murit

Președintele Muuseveni a cerut iertare pentru acțiunile fiului său, considerând că funcționarii publici nu ar trebui să se amestece în afacerile altor state.

„Îi rog pe fraţii şi surorile noastre kenyene să ne ierte pentru tweet-urile trimise de generalul Muhoozi, fostul comandant al forţelor terestre. Nu este corect ca funcţionarii publici, fie că sunt civili sau militari, să comenteze sau să intervină în vreun fel, în afacerile interne ale ţărilor frăţeşti”, conform unei declarații de pe site-ul oficial al președintelui.

Într-o serie de tweet-uri, luni şi marţi, Kainerugaba a postat mesaje provocatoare, printre care propunea unificarea Kenyei şi a Ugandei şi oferea vaci pentru a se căsători cu viitorul premier al Italiei.

„Nu ne-ar lua 2 săptămâni, mie şi armatei mele, să capturăm Nairobi”, scria Kainerugaba referitor la capitala Kenyei.

Acesta i-a întrebat pe urmăritorii de pe Twitter câte vaci ar costa ca Giorgia Meloni, politicianul de dreapta care urmează să fie numit prim-ministru, să-i fie mireasă: „I-aş oferi imediat 100 de vaci Nkore! Pentru că este neînfricată şi adevărată!!!”

Ulterior, acesta a declarat că toate comentariile făcute au fost doar niște glume. Kainerugaba a fost promovat de la gradul de general-locotenent la cel de general și va rămâne consilier prezidențial superior pentru operațiuni speciale. Museveni a justifcat această promovare, spunând că doar comentariile lui au fost greșite, nu și măsuril pe care le-a  luat.

Citește și: Tragedie petrecută în Kenya: 33 de morţi după ce un autobuz s-a prăbușit de pe un pod